13 October 2024
mun. Chișinău

Află dacă masca te protejează de gripă

Suntem în plin sezon al virozelor respiratorii, răcelilor și gripei. De teamă să nu ne îmbolnăvim, mulți dintre noi apelează la diverse metode de prevenție, inclusiv la mască. Puțini știu însă că aceasta trebuie purtată nu de către cei sănătoși, ci de cei bolnavi. Este important de menționat faptul că sunt două feluri de măști: chirurgicale (cele pe care oamenii le folosesc cel mai des) și cele cu „filtru”.

Utilizarea măștii de către bolnavi pentru a-i proteja pe ceilalți

Această mască este concepută pentru ca persoana care o poartă să nu contamineze mediul extern cu secreții. Mai exact, un chirurg nu va contamina plaga operatorie cu picăturile de secreții respiratorii infectante, denumite și picăturile Flugge, dacă va purta acest tip de mască. La fel, o persoană care este bolnavă de gripă sau de tuberculoză pulmonară activă va preveni transmiterea bolilor persoanelor din jur, dacă își va pune masca de tip chirurgical. Această regulă trebuie combinată și cu alte măsuri de protecție. Aceasta nu-i va fi însă de niciun folos purtătorului. Și asta deoarece aerul inspirat va intra pe lângă mască.

Masca cu filtru nu-i protejează pe cei din jur

Dacă persoana este bolnavă și tușește, masca cu filtru nu-i va proteja pe cei din jur. Aerul trece prin filtru când intră, dar iese nestingherit. În schimb, acest tip de mască poate proteja eficient o persoană sănătoasă, în cazul în care aceasta examinează un pacient cu infecție respiratorie activă. Bineînțeles, nu trebuie omise măsurile precum aerisirea încăperii, spălatul mâinilor cu apă și săpun etc.

Pune corect masca pe față

Masca trebuie pusă cu grijă peste gură și nas, apoi ajustată și fixată cu șnurul sau banda elastică pe față și sub bărbie. Dacă acoperim doar gura, micile picături Flugge care transportă bacterii și virusuri din căile respiratorii ale purtătorului, vor ieși pe nas. Cavitatea nazală și faringele nu sunt sterile.

Când trebuie schimbată masca?

Masca antigripă de față trebuie schimbată ori de câte ori devine umedă. Aceasta trebuie înlocuită cu o mască nouă sau cu una curată și uscată. Prin urmare, trebuie să purtați în geantă multe măști.

Scoate în mod corespunzător masca de pe față  

Evitați să atingeți masca antigripă cu mâinile! Dezleagă sau rupe legăturile sau elasticul din partea de jos, apoi pe cel de sus. Ține de legătura de sus și îndepărtează masca de pe față. Odată scoase, măștile utilizate trebuie să fie puse într-o pungă de plastic pe care închideți-o în mod corespunzător, după care puneți-o în gunoiul menajer. Apoi, spălați mâinile cu apă și săpun și dezinfectați-le cu alcool.

Sursa: Ministerul Sănătății, Centrul Național de Sănătate Publică  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *