17 June 2024
mun. Chișinău

Operație în premieră la Spitalul de Urgență din Capitală

Medicii Institutului de Medicină Urgentă din Capitală au efectuat, în premieră pentru țara noastră, o intervenție chirurgicală asistată cu ajutorul unui angiograf la nivelul globului ocular. Operația a constat în înlăturarea unui glonț de la o pacientă de 33 de ani, care a fost împușcată în ochiul stâng cu o armă de foc. Femeia a fost supravegheată și monitorizată pe toată durata tratamentului medical. După trei zile de spitalizare, ea a fost externată cu o dinamică pozitivă a stării sănătății.

Ca metodă de tratament, angiografia este o intervenție minim-invazivă nedureroasă, efectuată cu ajutorul razelor roentgen X, ce permite vizualizarea aspectului intern al vaselor de sânge ale membrelor, organelor interne sau inimii.

Din echipa medicală care a efectuat intervenția chirurgicală au făcut parte oftalmologii Gheorghe Ivanov și Veronica Chişca. Această echipă a fost condusă de șeful Laboratorului Medicină Intervențională al Institutului de Medicină Urgentă, Roman Smolniţchi.

Potrivit reprezentanților Spitalului de Urgență, acest caz pune bazele unei largi perspective de dezvoltare a chirurgiei endovasculare, grație echipamentelor medicale noi din dotare, cu care pot fi rezolvate non-invaziv cele mai complicate cazuri de traumatism și boli arteriale periferice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *