27 July 2024
mun. Chișinău

Bolnavii de ficat primesc mai mult sprijin din partea statului

De șapte ori mai mulți pacienți, care suferă de hepatită și ciroză hepatică, vor beneficia de tratament gratuit anul viitor. Lotul de medicamente a fost adus la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Capitală, iar în următoarele zile preparatele vor fi livrate și în instituțiile medicale din țară. Acolo a fost astăzi și ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, pentru verifica etapa de pregătire a procesului de repartizare a medicamentelor.

Dacă până în prezent erau incluși în tratament antiviral pentru hepatita cronică virală circa 200-300 de pacienți, atunci pentru 2017 au fost procurate medicamente care să trateze peste 3.000 de bolnavi. Medicamentele pentru vindecarea hepatitei cronice virale C, B și Delta au fost procurate din Egipt și Bangladesh.

Statisticile medicale arată că pacientul se tratează în aproximativ 8-12 săptămâni, eficacitatea acestor medicamente fiind de 90 de procente. De asemenea, au fost achiziționate medicamente pentru o schemă de tratament a bolnavilor de hepatitele B și D, inclusiv au fost acoperite în totalitate necesitățile pentru tratamentul copiilor care sunt afectați de aceste maladii.

Foto: Ruxanda Glavan

Ne propunem ca până în prima săptămână a anului 2017, toate medicamentele  să fie repartizate în toate raionalele Republicii Moldova. Vom face acest lucru pentru a evita deplasarea inutilă și suplimentară a persoanelor către această farmacie. Îndemnul nostru pentru toți pacienții, care știu că sunt purtători sau bolnavi de hepatită, să meargă la medicul infecționist din localitate și să fie supus examenului de reevaluare pentru a fi inclus în tratament”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Până în prezent, 1.200 de pacienți au depus dosarele la Comisia specializată a Ministerului Sănătății, iar 1000 deja au fost examinate. Prin urmare, marea majoritate a bolnavilor, care au solicitat tratament antiviral asigurat de către stat, vor beneficia de medicamente gratuite și asistența medicală începând cu ianuarie 2017.

Medicamentele au fost procurate cu 35 de milioane de lei, mijloace financiare prevăzute pentru realizarea Programului Național pentru combaterea hepatitelor pentru anul 2016.

În prezent, la evidență se află aproape 26 de mii de bolnavi de hepatita B, peste 13 mii cu hepatita C și 1500 cu hepatita delta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *