27 July 2024
mun. Chișinău

Alimente de post care ne pot îmbolnăvi

Postul este o perioadă de purificare a sufletului, dar și o bună ocazie pentru a detoxifica organismul. În timp ce corpul își recapătă forțele, trebuie să avem mare grijă la alimentație. În această perioadă, mulți moldoveni consumă însă alimente care sunt mai nocive decât produsele de origine animală. Alimentele procesate precum pâinea, covrigii sau dulciurile, care conțin mult zahăr, sunt consumate din abundență. De pe masa multora nu lipsesc crenvurștii vegetali, chiftelele, pateul și salamul din soia, care sunt extrem de nesănătoase din cauza conținutului mare de chimicale, care fac din aceste produse să semene cât mai mult cu alimentul pe care îl imită. În consecință, mulți ajung în duminica Paștelui cu kilograme în plus față de dinainte de post și cu organismul obosit din cauza hranei nesănătoase.

Foto: Victoria Ursu

Nutriţionista Victoria Ursu ne-a oferit mai multe detalii despre alimentele nesănătoase pe care moldovenii și nu numai obișnuiesc să le consume. Cele mai multe dintre acestea au la bază soia. „Acest tip de cereale este destul de controversat. Sunt mulți susținători care promovează soia, dar și destui opozanți. Eu recomand consumul boabelor de soia și a brânzei tofu, care este coagulată cu ajutorul clorurii de magneziu, un produs anorganic ce restabilește PH-ul intestinal și menține sistemul imunitar. Restul produselor fabricate din soia, precum crenvurștii, pateurile, laptele etc., conțin aditivi alimentari și diverși potențatori ce le oferă gust și nu au valoare nutrițională, le interzic în mod categoric pentru că acestea nu fac decât să ne afecteze sănătatea.”

Medicul îi îndeamnă pe consumatori să citească atent pe etichete și să nu cumpere produsele care conțin o mulțime de ingrediente cu denumiri suspecte. De obicei, produsele vegetale din comerț, care le imită pe cele din carne, conțin margarină, multă sare, arome, stabilizatori, emulgatori, agenți de îngroșare, zaharuri, adică o întreagă listă de E-uri periculoși pentru sănătate.

Controversele privind soia sunt legate și de faptul că de foarte multe ori acest produs este modificat genetic. Medicii ne recomandă să evităm alimentele de acest fel, deoarece soia are capacitatea de a ne afecta în mod negativ ADN-ul. Deși studiile în acest sens, deocamdată, nu sunt concludente, totuși mai multe cercetări au demonstrat că anumite tipuri de soia modificată genetic sunt toxice pentru organismul uman. În schimb, dacă sunt organice și integrale, boabele de soia consumate proaspete sau prăjite pot aduce numeroase beneficii. „Sunt o sursă importantă de proteine vegetale, calciu, acizi grași Omega-3, probiotice, vitamine și minerale”, explică Victoria Ursu.

O altă problemă este consumul exagerat de pâine în post, pentru a ține de saț. În plus, de pe masa moldovenilor nu lipsesc făinoasele, care nu sunt combinate corect. În context, nutriționista spune că: „În cazul pâinii și a produselor făinoase este valabilă expresia „Doza determină otrava”. Totul trebuie consumat cu moderație”. Pentru a evita efectele nocive și consecințele negative asupra siluetei, trebuie aleasă pâinea și făinoasele din cereale integrale. Cele fabricate din făină albă conțin carbohidrați procesați, care sunt ușor de digerat, dar care nu aduc beneficii organismului.

Și covrigii, plăcintele, chiflele, biscuiții, marmeladele sau zefirul sunt printre gustările preferate de cei care postesc. Despre acestea Victoria Ursu susține că: „De cele mai multe ori, produsele de patiserie conțin grăsimi hidrogenate, zahăr, aromatizatori identici celor naturali și ingrediente sintetice. Toate acestea sunt utilizate pentru a le da savoare, doar că în realitate sunt toxice pentru organism. Pot afecta sănătatea inimii, deoarece duc la creșterea nivelului colesterolului”.

Probleme de sănătate pot provoca și produsele din categoria oleaginoaselor, precum nucile, alunele, fisticul și diverse semințe, în cazul în care sunt consumate prăjite, cu sare sau zahăr. „Acestea lovesc dur în sistemul imunitar, denaturează percepția reală a gustului și, din această cauză, alimentele sănătoase devin neapetisante. Astfel de produse aduc o invazie masivă de radicali liberi, sunt calorii goale, fără valoare nutritivă, dar formează obiceiuri alimentare nocive. Pe termen lung pot provoca mai multe boli digestive, cardiovasculare, diabet, obezitate și chiar cancer.” Aceste alimente sunt inofensive doar în stare naturală.  

O alternativă sunt produsele vegetale, doar că la începutul primăverii acestea sunt în mare parte de import și trezesc suspiciuni. „Toate fructele și legumele conțin nitrați. Aproximativ 90% dintre aceste substanțe sunt inofensive. Totuși, pentru a evita consecințele nefaste, optați pentru produsele de sezon. Primăvara devreme putem consuma citrice, fructe uscate și merele proaspete din anul trecut”, mai afirmă Victoria Ursu.

Medicii ne mai sfătuiesc să alegem cu grijă alimentele și să le combinăm corect. Leguminoasele, cerealele integrale, semințele, fructele și legumele sunt cea mai bună soluție pentru a ne menține în formă și a fi sănătoși. De asemenea, este bine să avem patru-cinci mese pe zi și să consumăm alimente în cantități moderate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *