25 April 2024
mun. Chișinău

Chirurg reținut pentru că ar fi luat mită

Un chirurg a fost reținut pentru 72 de ore, de procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție, în dimineața zilei de 3 aprilie,  într-un dosar de corupție. Medicul care activează în cadrul Institutului de Cercetări Științifice în Domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului este bănuit că ar fi cerut mită în sumă de 500 de dolari de la mama unui copil de șapte ani, care urma să fie operat de urgență. Banii erau extorcați atât pentru intervenția chirurgicală, cât și pentru asistența medicală postoperatorie.

Ofițerii CNA și procurorii au efectuat percheziții la domiciliul suspectului, de unde au ridicat o parte din suma transmisă sub controlul CNA. Chirurgul este cercetat penal pentru corupere pasivă.

Bărbatul are 41 de ani. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la șapte ani de închisoare, cu amendă de până la 300 de mii de lei. Totodată, ar putea fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

În context, conducerea Ministerului Sănătății condamnă corupția în instituțiile medicale. „Acest medic, dar și toți cei implicați în acte de corupție trebuie să răspundă în fața legii. Corupția din spitale și încurajarea acestui fenomen afectează imaginea întregului sistem medical și pune în pericol sănătatea și chiar viața pacienților”, afirmă reprezentanții MS.

Anterior, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a solicitat managerilor instituțiilor medicale să întreprindă măsuri pentru a combate fenomenul plăților informale.

Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii a efectuat o vizită neanunțată la Policlinica Institutului Oncologic din Chișinău. Asta după ce mai mulți bolnavi de cancer, rude și prieteni ai acestora s-au plâns, pe rețelele de socializare, dar și la linia a verde a ministerului, că sunt nevoiți să stea la cozi interminabile la ușile medicilor, să achite prețuri mari pentru medicamente și servicii medicale, dar și că trebuie să plătească mită unor doctori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *