27 July 2024
mun. Chișinău

Psihiatri din Moldova cer utilizarea canabisului în medicină

Un grup de medici din Moldova vrea să determine autoritățile să accepte tratamentele cu utilizarea canabisului, plantă percepută, în general, doar ca drog. Nu este vorba de fumat, așa cum ar crede mulți la prima vedere, ci de tincturi, uleiuri vegetale sau pastile obținute din canabis, care ar putea fi folosite pentru tratarea mai multor boli, inclusiv cancer sau epilepsie.

Foto: Stanislav Grosu

Potrivit psihiatrului Stanislav Grosu, cânepa trebuie inclusă în lista plantelor stupefiante, care prezintă interes în medicină cu ulterioara permisiune de a înregistra preparate produse din această substanță.În Moldova, conform unei hotărâri de Guvern din 2004 privind substanțele psihotrope, canabisul și tetrohidrocanabinolul sunt considerate drept substanțe fără utilitate medicală. Studiile clinice, efectuate în ultimele cinci decenii, acceptă canabinoidele și derivatele acestora drept medicamente. Chiar și OrganizațiaMondială[v1]  a Sănătății recunoaște efectul medical al canabisului. România încă din 2005 a reclasificat această plantă și a declarat-o cu interes medical, iar Ucraina a făcut acest lucru anul trecut. Cânepa și derivatele ei sunt indicate pentru cancer, SIDA, scleroză, epilepsie, în special în cazul copiilor, insomnii, dar și pentru sindromul Tourette şi cel post-traumatic”, a declarat medicul Stanislav Grosu.

Canabisul mai este utilizat în calitate de tratament şi de medicii din Israel și Macedonia.

Potrivit specialiștilor moldoveni, schimbarea legislativă va oferi posibilitatea Agenției Medicamentului să își dea acordul pentru producătorii care vor să scoată pe piață medicamente din canabis.

De exemplu, în nouă țări europene astfel de preparate sunt și în lista medicamentelor compensate de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *