4 December 2024
mun. Chișinău

Aloe Vera, antibioticul din ghiveci

aloe-vera-slicedEste o plantă de ghiveci nepretențioasă, ușor de îngrijit, dar care ascunde o mulțime de beneficii pentru sănătate. Aloe Vera este o plantă medicinală suculentă, care face parte din familia Liliaceae, precum ceapa și usturoiul. Aceasta conține peste 200 de componente active, inclusiv vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, polizaharide și acizi grași. Prin urmare, este bună în diverse scopuri, pentru uz intern și extern. Frunzele de Aloe Vera au o substanță gelatinoasă, care conține în proporție de 99% apă. Oamenii utilizează Aloe Vera în scopuri terapeutice deja de peste 5000 de ani. 

Aloe Vera este bogată în vitaminele A, C, E, acid folic, B1, B2, B3 și B6. Este și una dintre puținele plante care conține vitamina B12. Peste 20 de minerale se găsesc în aceasta, inclusiv calciu, magneziu, zinc, seleniu, sodiu, fier, potasiu și mangan. Între 18 și 20 de tipuri de aminoacizi se găsesc în Aloe Vera, inclusiv opt care sunt considerați cei mai importanți. Aceștia sunt necesari pentru sintetizarea proteinelor.

Face organismul rezistent. Aloe Vera este un așa-numit „adaptator”, care contribuie la dezvoltarea abilității naturale a organismului de a se adapta anumitor schimbări externe și de a rezista bolilor. Specialiștii spun că această plantă stimulează sistemul de apărare și adaptare a organismului, ajutându-l să facă față stresului fizic și emoțional.

aloe-vera-gel-on-wooden-spoon-1Ajută la digestie. O bună funcționare a tractului intestinal este una dintre cheile unui corp sănătos. Aloe Vera este foarte bună pentru a calma și a curăța intestinele și ajută la o digestie bună. O chestie foarte interesantă este că faptul că anume Aloe Vera este un adaptator o face bună atât pentru constipație, cât și pentru diaree, reușind să trateze organismul în funcție de necesitatea acestuia. Este un remediu minunat pentru oamenii care au sindromul intestinului iritabil și ajută la echilibrarea florei intestinale. De asemenea, este de mare ajutor în cazul paraziților intestinali.

De mare ajutor pentru detoxificare. Poate fi considerată și un aliment, similar semințelor de chia. Marele beneficiu al consumului acestei plante este faptul că atunci când trece prin intestine, gelul conținut în frunze absoarbe toxinele și le elimină prin colon.

aloeveradetox-850x400Menține sănătatea inimii. Sunt o serie de studii care au demonstrat că extractul de Aloe Vera injectat în sânge are efecte extraordinare asupra transportului de oxigen și asupra procesului de difuziune a celulelor roșii. Potrivit unei cercetări publicate în 2000, beta sitosterolul conținut în această plantă ajută la scăderea nivelului de colesterol. Astfel, reglând presiunea sangvină, îmbunătățind circulația și oxidarea sângelui și diminuând nivelul colesterolului, Aloe Vera contribuie și la prevenirea apariției bolilor de inimă.

Bună pentru imunitate. Polizaharidele conținute în Aloe Vera stimulează eficiența celulelor numite macrophage, un anumit tip de leucocite cu rol de a lupta împotriva agenților patogeni, asigurând eliminarea rapidă a agresiunilor extreme. Această plantă conține și o cantitatea importantă de antioxidanți, care neutralizează radicalii liberi și păzesc astfel organismul de mai multe boli grave, inclusiv cancerul. De asemenea, este de mare ajutor împotriva îmbătrânirii. Aloe Vera este și un antipiretic, ceea ce înseamnă că poate fi de ajutor pentru scăderea febrei.

ceai-de-aloe-vera-proprietati-preparareFace pielea catifelată. Este unul dintre cei mai utilizați compuși în industria cosmetică. Are efecte antiinflamatorii, fiind de mare ajutor pentru tratarea rănilor, arsurilor, zgârieturilor, înțepăturilor. Este și un bun analgezic, fiind eficientă în ameliorarea durerilor cauzate de diverse răni. Aloe Vera este bună și pentru arsurile provocate de soare, gelul trebuie pur și simplu aplicat pe zona afectată și planta își va face efectul de calmare și lecuire. Datorită conținutului ridicat de apă, această plantă este foarte bună pentru hidratarea și elasticitatea pielii. Poate fi un leac bun și pentru a preveni apariția ridurilor, pentru că gelul conținut în frunze repară colagenul.

Ajută la slăbit. Pentru că este bună pentru digestie și detoxificare, Aloe Vera este de ajutor și celor care vor să scape de niște kilograme în plus. Poți să o adaugi în salate sau sucuri, va fi sățioasă și te va umple de energie.

Precauții. Pentru că este o plantă medicinală, mare atenție la consumul pe termen lung. Nu trebuie utilizată zilnic o perioadă mai mare de o lună. Este contraindicată femeilor însărcinate, în timpul menstruației, bolnavilor cu hemoroizi și celor care suferă de afecțiuni ale ficatului sau rinichilor.

Sursa: happyandraw.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *