27 July 2024
mun. Chișinău

Beneficiile murăturilor pe timp de iarnă

Murăturile pentru iarnă, în special cele de roșii, castraveți și varză, sunt preparatele care nu lipsesc din cămara sau beciul multor moldoveni. Pregătite vara sau toamna, murăturile sunt folosite în sezonul rece și primăvara devreme ca garnitură pentru diferite bucate, în special din carne și cartofi. Pe de altă parte, trebuie să știm că aceste legume, conservate în saramură sau oțet, sunt aliați buni în lupta cu virozele, afecțiunile respiratorii, întăresc imunitatea și chiar au efect anticancerigen. 

muraturiSecretul unor murături bune și mai ales sănătoase este saramura. Sarea este cel mai bun conservant, iar prin metoda murării, legumele își păstrează aproape toate proprietățile și beneficiile ca și în varianta crudă. Atât murăturile cu saramură, cât și cele cu oțet sunt benefice pentru dietă. Au puține calorii și grăsimi și un conținut scăzut de zahăr. Murăturile sunt și o sursă importantă de calciu, magneziu și fier. Recomandarea medicilor de a mânca cinci porții de fructe și legume zilnic se aplică, de exemplu iarna, și în cazul murăturilor.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

În magazine, însă, pe borcanele cu murături vom vedea adesea inscripționați trei conservanți – benzoatul de sodiu, cel de potasiu și acidul benzoic, care au rolul de a produce aroma specifică produselor murate. Acești conservanți ar putea provoca apariția astmului sau a migrenelor, iar din cauza controverselor substanțele au fost incluse în lista neagră de experții din Uniunea Europeană. De asemenea, murăturile nu pot fi utilizate de toți. Persoanele care suferă de boli renale, cei care prezintă insuficiență cardiacă, dar și diabeticii pot avea reacții adverse în urma consumului de legume conservate.

Varza murată, secretul tinereții fără bătrânețe

cum-se-pregateste-cea-mai-buna-varza-murataVarza murată, preparată încă în China antică și de medicii romani, aduce organismului multă vitamina C și ajută în procesul de detoxificare și pentru curele de slăbire. În 100 de grame de varză murată se conțin așa-zisele 20 de grame de vitamina vieții, care întăresc imunitatea și care încetinește îmbătrânirea celulelor. Acest preparat mai abundă și de vitamina A și iod. În calitate de produs medicamentos, varza murată este folosită și pentru combaterea gastritei și a diabetului zaharat. Pentru asta preparatul trebuie întrebuințat de trei ori pe zi, înainte de masă, timp de trei săptămâni. De asemenea, este bine cunoscut că varza murată te scapă de mahmureală. După o petrecere, o cană cu moare de varză băută dimineața face minuni, te scapă de durerile de cap și senzațiile de vomă.

Produsul a fost o salvare, în secolul XIX, pentru marinarii care, deseori, se îmbolnăveau de scorbut, maladie provocată de lipsa vitaminei C. În vremurile în care călătoriile pe mări durau luni în șir, personalul navelor trăia alimentându-se preponderent cu cereale și carne sărată și afumată, iar cantitatea de vitamina C din organism scădea rapid, fără posibilitatea înlocuirii ei. Scorbutul se manifesta prin oboseală, marinarilor li se umflau gingiile, le cădeau dinții și nu mai puteau să se mai miște. Se estimează că între anii 1500 și 1800, cel puțin două milioane de marinari au căzut victime ale bolii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *