17 June 2024
mun. Chișinău

Fertilizarea in Vitro, gratuită, de la stat

 

mid section view of a mid adult couple with their sonCuplurile infertile, care dețin poliță de asigurare medicală, vor putea beneficia de o procedură gratuită de fertilizare in vitro. Proiectul de lege privind modificarea articolului 20 din Legea privind sănătatea reproducerii, elaborat de Ministerul Sănătății, a fost aprobat astăzi de Guvern.

Toate cheltuielile vor fi acoperite de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.

În Republica Moldova, o procedură de fertilizare in vitro costă între 40 și 60 de mii de lei. 

Potrivit ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan, modificarea Legii de către Guvern va schimba modalitatea de acces a populației la serviciile de Fertilizare in Vitro, care, în prezent, este discriminatorie, fiind bazată pe venitul familiei, fapt ce nu-i motivează pe moldoveni să se asigure medical, iar cei care contribuie la sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală sunt nedreptățiți. 

Conform statisticilor Centrului „Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală”, în prezent, aproximativ 140 de mii de cupluri de vârstă reproductivă sunt infertile. În 3000 de cazuri, problema poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro.

Datele oficiale mai arată că unei familii îi revin 1,2 – 1,3 copii. Acest indice este însă în descreștere și nu permite înlocuirea generaților.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *