19 September 2024
mun. Chișinău

Antibioticele împiedică organismul să lupte cu boala

Cercetătorii Școlii de medicină a Universității din Virginia, Statele Unite, au descoperit că antibioticele slăbesc imunitatea celulelor neutrofile și cresc riscul pătrunderii infecțiilor în ficat. O cercetare în acest sens a fost publicată de specialiștii americani în jurnalul PLOS Pathogens.

Celulele neutrofile sunt cel mai numeros tip de leucocite, care au un rol major în apărarea de infecții și de diferiți agenți patogeni. Potrivit cercetătorilor care au examinat mai mulți pacienți, administrarea antibioticelor perturbează activitatea microorganismelor, în special a microbiomului, în ficat și reduce din imunitatea acestui organ.

În cadrul investigațiilor, medicii au urmărit care este rolul microbiomului ficatului în cazuri de colită, o infecție parazitară a colonului, boală răspândită în țările în curs de dezvoltare și care, deseori, se poate solda și cu decesul pacientului.

Experții au luat mai multe probe de excremente de la copiii care locuiesc în cartierele sărace din Dhaka, Bangladesh. În această țară, antibioticele sunt utilizate pe larg pentru tratarea diferitor boli, iar copiii care au până la doi ani, deseori, primesc și până la 20 de preparate.

Specialiștii au depistat că micuții cu infecții grave ale ficatului, care au administrat antibiotice, au o floră redusă de microorganisme. De asemenea, specialiștii au făcut teste și pe șoareci pentru a vedea cum reducerea microbiomului ficatului influențează asupra dezvoltării unei boli. Ei au demonstrat că orice antibiotic ucide microorganismele și scade din acțiunea celulelor neutrofile, adică blochează reacția lor imunitară. Astfel, ficatul a devenit vulnerabil și fără apărare, iar din această cauză orice virus pătrunde în acest organ important din aparatul digestiv absolut liber. De asemenea, distrugerea microbiomului a provocat stoparea înmulțirii proteinelor în celule, extrem de importante pentru protecția ficatului de agenți patogeni.

Cum se administrează antibioticele

Totuși, toate aceste observații nu trebuie să ne facă să renunțăm, în totalitate, la antibiotice, ci să ne învețe să le administrăm rațional.

Prescrierea antibioticului este specifică pentru fiecare pacient în parte, trebuie ținut cont de tipul de infecție, distribuția acestuia în organism, efectele adverse, toxicitatea și gravitatea infecției. De exemplu, trebuie de știut că antiobioticele tratează doar infecțiile produse de bacterii.

Bolile precum gripa, răceala, bronșita sunt cauzate de virusuri, situații în care antiobioticul este inutil, poate chiar dăunător. Antibioticul nu previne infecțiile, însă poate fi prescris de către medic cu acest scop înainte sau după o intervenție chirurgicală. Consumul abuziv și nejustificat de antibiotice duce la creșterea rezistenței microorganismelor, ceea ce înseamnă că ulterior, în cazul unei noi infecții, trebuie de mărit dozele sau de înlocuit cu alte antibiotice, de clasă superioară. Și bacteriile care în trecut răspundeau la tratamente devin tot mai rezistente.

Tradaptare: indicator.ru

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *