17 June 2024
mun. Chișinău

Măsuri pentru protecția angajaților de agenți cancerigeni

Guvernul sare în ajutorul muncitorilor expuși în timpul serviciului agenților cancerigeni. Executivul a aprobat astăzi un nou regulament care îi obligă pe patronii întreprinderilor din țară să reducă la maximum utilizarea sau răspândirea agenților cancerigeni la locul de muncă.

Astfel, șefii instituțiilor private sau de stat vor trebui să-și informeze angajații despre instalațiile sau recipientele care conțin agenți cancerigeni, să asigure etichetarea clară și vizibilă a tuturor ambalajelor și instalațiilor care conțin această substanță periculoasă și să expună semnele de avertizare în locuri vizibile. Totodată, în încăperile clădirilor, unde activează muncitorii, periodic va trebui să fie efectuată ventilarea generală și curățarea pardoselilor și a pereților.

Potrivit regulamentului, elaborat de Ministerul Sănătății, în cazul în care se constată că în anumite încăperi este un nivel ridicat de substanțe periculoase, zona de risc este delimitată și sunt utilizate panouri de avertizare și de securitate.

De asemenea, angajatorii vor trebui să notifice Serviciul de Supraveghere a Sănătății Publice despre toate cazurile de cancer care au fost identificate la locul de muncă.

Printre întreprinderile care vor trebui, în primul rând, să respecte acest regulament se numără cele care fabrică auramină, colorant utilizat pentru vopsirea materialelor textile, în cele unde sunt folosite pulberi de lemn și unde angajații sunt expuși la fum și aerosoli.

Documentul este obligatoriu și pentru muncitorii care sunt expuși la hidrocarburi și care lucrează cu gudron și smoală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *