21 May 2024
mun. Chișinău

Apa oxigenată, soluția minune din dulăpiorul cu medicamente

Peroxidul de hidrogen este un dezinfectant nelipsit din cabinetele medicale și din multe case. Această soluție nu este nimic altceva decât apă îmbogățită cu oxigen, formula sa chimică fiind H2O2. Există variante diferite, mai concentrate și mai puțin concentrate, în funcție de utilizare. Apa oxigenată are proprietăți antibacteriene și elimină toxinele. Peroxidul de oxigen pe care îl folosim acasă are, de obicei, o concentrație de 3%. În mod normal, o folosim în calitate de dezinfectant atunci când avem răni nesemnificative sau mici tăieturi și zgârâieturi. Este recomandată atât împotriva infecțiilor externe, cât și interne. Totuși, în afară de utilizările tradiționale cu care deja ne-am obișnuit, există și o serie despre care puțini știu.

Albește dinții.

Peroxidul de hidrogen este unul dintre cele mai eficiente produse pentru albirea dinților. De fapt, multe dintre pastele de dinți conțin acest compus. Dacă îl vei folosi, în doar câteva săptămâni, dinții galbeni vor deveni mai albi și mai strălucitori. Amestecă apă caldă cu peroxid de hidrogen, raport 1/1, și ține amestecul pentru câteva secunde în gură. Scuipă și clătește gura cu apă obișnuită. Fă această procedură de două ori pe zi, pentru a atinge rezultatul dorit. Mare atenție, nu înghiți peroxidul de hidrogen!

Pentru înălbirea unghiilor.

Pentru unghii frumoase și sănătoase, de folos poate fi apa oxigenată. Și în acest caz funcționează aceleași proprietăți înălbitoare. Amestecă trei-patru linguri de peroxid de hidrogen în jumătate de cană cu apă. Bagă degetele în această soluție și ține-le două-trei minute. Apoi, curăță atent unghiile cu periuța de dinți, iar la final clătește mâinile cu apă. Repetă procedura de două ori pe săptămână, timp de câteva luni. Pentru că apa oxigenată poate deshidrata mâinile, folosește puțin ulei de măsline sau de cocos după această procedură.

Tratament împotriva acneei.  

Una dintre problemele dermatologice, care poate fi tratată cu ajutorul apei oxigenate, este acneea. Peroxidul de hidrogen oxigenează mediul pe care este aplicat. La fel și în cazul coșurilor, aceasta oxigenează celulele bacteriilor și le strică structura chimică, fapt ce în final le omoară. Pentru început, curățați bine pielea. Toarnă puțină apă oxigenată pe un disc de vată și aplicați pe porțiunea afectată. Lasă pentru cel mult două minute. Clătește cu apă caldă, după care aplică o cremă hidratantă pentru piele grasă. Repetă procedura de două ori pe zi. Nu folosi apă oxigenată, dacă ai tenul sensibil.

Pentru sănătatea cavității bucale. 

Proprietățile antibacteriene și antifungice ale peroxidului de hidrogen îl fac foarte bun pentru menținerea sănătății cavității bucale. Apa oxigenată curăță eficient gura și reduce riscul apariției cariilor, a plăcii bacteriene și a gingivitei. Mixează părți egale de peroxid de hidrogen și apă, apoi fă gargară timp de câteva minute. Scuipă și clătește gura cu apă caldă.

Curăță urechile.  

Poți scăpa de dopurile de ceară din urechi cu ajutorul peroxidului de hidrogen. Datorită proprietății sale efervescente, apa oxigenată poate curăța eficient canalul auditiv. Tot ce trebuie să faci este să amesteci cantități egale de peroxid și apă, apoi să pui câteva picături în ureche. Așteaptă vreo cinci minute ținând capul pe o parte, iar apoi întoarce-l și șterge bine amestecul care va curge. Repetă procedura și pentru cealaltă ureche.

Te scapă de mucegai. Mucegaiul care crește în casă îți amenință sănătatea, așa că trebuie să scapi de el cât mai rapid. Datorită faptului că are proprietăți antifungice, apa oxigenată te poate ajuta. Pune într-o sticlă cu pulverizator puțin peroxid de hidrogen și stropește bine-bine zona afectată de mucegai. Lasă-l pe suprafață vreo10 minute, după care șterge cu o cârpă sau perie. Repetă de câte ori este nevoie.

Te scapă de pete.

Apa oxigenată este foarte eficientă când vine vorba de pete, chiar și în cazul celor greu de eliminat, precum sângele, cafeaua sau vinul. Funcționează chiar și când e vorba despre petele de pe covoare. Pentru a curăța, ai nevoie de o lingură de peroxid de hidrogen și tot atâta lichid de spălat vasele. Pulverizează amestecul pe pată și freacă bine cu o perie sau cu un burete. Clătește cu apă și repetă procedura, dacă pata nu a dispărut definitiv

Curăță fructele și legumele. Produsele vegetale din comerț trebuie să le curățăm bine înainte de consum, deoarece, de obicei, sunt prelucrate cu diverse substanțe chimice dăunătoare. Și în acest caz ne vine în ajutor apa oxigenată, care nu va lăsa urmă de pesticide, toxine sau bacterii dăunătoare pe coaja fructelor și legumelor cumpărate. Pulverizează puțină apă oxigenată peste acestea, las-o să acționeze vreo cinci minute, după care spală-le bine.

Sursa: top10homeremedies.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *