25 April 2024
mun. Chișinău

Vaccinurile antigripale, utilizate în proporție de 75%

La două săptămâni de când în Moldova au ajuns vaccinurile antigripale, peste 140 de mii de beneficiari au fost deja imunizați. Asta înseamnă că aproape 75 la sută din cele 200 de mii de doze de vaccinuri, donate de Centrul pentru Vaccinuri Echitate din Statele Unite, au fost deja utilizate.

Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că până acum cei mai mulți beneficiari, aproximativ 87 de mii la număr, sunt bolnavii cu maladii cronice, printre care pacienții care suferă de insuficiență renală, de hepatită și tuberculoză.

De asemenea, de când a început campania de vaccinare, au fost imunizați aproximativ 22.500 de lucrători medicali, peste 4.800 de angajați ai Ministerului de Interne, peste 1.200 de salvatori ai Serviciului Situațiilor Excepționale și funcționari publici, dar și 281 de vameși. Vaccinați împotriva gripei sezoniere au fost și 3.800 de copii care suferă de maladii cronice, 3.100 de copii din orfelinate și școli-internat și aproape 4.000 de bătrâni din aziluri.

Potrivit CNSP, beneficiile vaccinării antigripale sunt relevante pentru reducerea numărului îmbolnăvirilor și vizitelor la medici, dar și pentru prevenirea spitalizării și deceselor cauzate de gripă.

Vaccinul folosit în cadrul campaniei nu protejează de alte infecții  respiratorii virale acute, ci doar de gripa provocată de virusurile sezoniere AH1N1, AH3N2 și B.

Vaccinurile antigripale au ajuns în Moldova în data de 15 decembrie, iar a doua zi a început campania de imunizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *