17 June 2024
mun. Chișinău

UPDATE: Elevi și profesori au ajuns la spital după ce au folosit plastilină

Șapte copii și doi adulți de la gimnaziul din satul Burlăceni, raionul Cahul, s-au îmbolnăvit în timpul programului școlar, după ce au folosit la ore plastilină. Incidentul s-a produs în dimineața de 2 martie. O elevă și una dintre profesoare au fost transportate la Spitalul Raional Cahul și sunt sub supravegherea medicilor.

Totul s-a întâmplat la lecția a doua, după ce, la pauză, elevii de clasa a VII-a au modelat diverse figurine din plastilină. Informația a fost confirmată pentruemedicina.md de către Gheorghe Mirosnicenco, vicedirector IMSP al Centrului Național Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, responsabil de SAMU Sud. Potrivit lui, ambulanța a fost solicitată la ora 10:24. La fața locului au fost trimise două echipaje.

Ajunși la școală, medicii au constatat că victimele acuză tuse, dificultăți de respirație, amorțeli și urticarie. Șapte persoane au primit îngrijiri la fața locului, iar două au fost luate la spital”, a adăugat Gheorghe Mirosnicenco.

Totodată, directorul Spitalului Raional Cahul, Anatolii Malcov, a precizat că au fost spitalizate o elevă în vârstă de 15 ani și o profesoară de 43 de ani. Starea de sănătate a celor două este stabilă.

Iar directoarea Gimnaziului „Alexandr Pușkin” din Burlăceni a menționat că plastilina cu pricina a fost adusă la școală de unul dintre elevi. Copiii au decis să modeleze figurine în pauză ca să nu se plictisească. „Plastilina a fost oferită în dar încă la Crăciun, de către membrii unei confesiuni religioase. Elevii au pus figurinele pe pervaz și, probabil, din cauza apei care s-a scurs de pe geam, s-a produs vreo reacție”,  a declarat Larisa Ialanji.

Martorii spun că mai întâi a apărut un miros înțepător, iar profesoara a deschis geamul și a continuat lecția, până când unei eleve i s-a făcut rău. „Au dus-o la punctul medical. Ea nu era în stare să meargă, a leșinat. Acum e la spital. A urmat o altă copilă, iar după ce s-a terminat lecția, i s-a făcut rău și profesoarei, care a căzut pe hol. Speriată de cele întâmplate, în sală a intrat o altă profesoară, care la fel a avut nevoie de ajutorul medicilor. În total au avut de suferit nouă persoane. Părinții copiilor care au fost duși acasă au fost anunțați că trebuie să le monitorizeze atent starea de sănătate”, a explicat directoarea instituției pentru e-medicina.

La fața locului au mers și polițiștii, iar plastilina a fost sigilată și trimisă la Centrul de Sănătate Publică Cahul pentru investigații.

UPDATE: În prima jumătate a zilei de 3 martie, alți doi elevi au fost internați. În total, la spital se află patru persoane – trei elevi și o profesoare. Ceilalți copii și încă un cadru didactic urmează tratament la domiciliu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *