27 July 2024
mun. Chișinău

Reformele aplicate anul trecut în sănătate au dat roade

Mai multe persoane cu afecțiuni grave cardiovasculare și care au suferit accidente vasculare cerebrale au fost salvate, anul trecut, datorită metodelor moderne de tratament aplicate. În același timp, pentru tratarea maladiilor, incluse în programele speciale, au fost alocate cu aproape 85 de milioane de lei mai mulți, față de 2015.  Totodată, cu 52 la sută mai multe surse financiare au fost atribuite pentru medicamente compensate și gratuite. Sunt realizările obținute de Ministerul Sănătății, pe parcursul anului 2016. Raportul de activitate a fost făcut public astăzi de către ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Potrivit ministrului Sănătății, din cauza maladiilor cardiovasculare au decedat anul trecut cu aproape 1000 de persoane mai puțin, comparativ cu 2015. Medicii au reușit să salveze mai mulți bolnavi cu infarct miocardic acut datorită aplicării metodelor de tratament intervenționale. Mai multe posibilități de reabilitare au  avut și persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale. În 2016, au murit cu 187 de bolnavi mai puțin, față de acum doi ani, grație implementării  tratamentului prin tromboliză.

Pentru prima dată în 2016 a fost aprobat un Program Național de combatere a cancerului. Totodată, în Programul Unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost introduse servicii noi, inclusiv pentru persoanele care au învins cancerul.

Din fondurile AOAM au fost acoperite, pentru prima dată, costurile pentru protezele externe mamare pentru 1600 de femei. Totodată, au fost alocați bani pentru achiziționarea protezelor pentru pacienții cu tumori maligne ale capului, gâtului și ale aparatului locomotor. Pentru prima dată, a fost asigurat accesul pacienților oncologici la pungi colectoare”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Pentru medicamentele compensate au fost alocate anul trecut aproximativ 430 de milioane de lei, cu 151 de milioane de lei mai mulți față de 2015. Ca urmare, peste 700 de mii de pacienți au avut posibilitatea să facă tratamente compensate. Anul trecut, au fost doar 590 de mii de beneficiari. De asemenea, a fost asigurat accesul la medicamente compensate pentru copii până la 18 ani și soluționate problemele minorilor cu diabet.

Copii bolnavi de  diabet zaharat au fost asigurați în premieră, timp de un an, cu glucometre, teste pentru monitorizarea glicemiei și lanțete pentru cinci analize zilnice. În acest scop au fost procurate 730.000 de teste, 730.000 de lanțete și glucometre pentru fiecare dintre cei aproximativ 440 de copii”, a precizat ministrul Sănătății.

Tot anul trecut, 8528 de bolnavi au fost tratați gratuit în cadrul programelor speciale: „Tratamentul operator al cataractei”, „Protezare șold și genunchi”, „Cardiologie intervențională”, „Protezări vasculare”, „Chirurgie endovasculară”, „Cardiochirurgie” și „Neourochirurgia fracturii coloanei vertebrale”. De  tratamente au beneficiat cu aproape 3500 de pacienți mai mulți, comparativ cu 2015. Aceasta a fost posibil datorită faptului că în 2016 au fost alocate peste 171 de milioane de lei, cu aproape 85 de milioane mai mulți față de acum doi ani.

Datorită noului mecanism de salarizare, aplicat anul trecut de Ministerul Sănătății, lefurile medicilor și lucrătorilor medicali, inclusiv a tinerilor specialiști, s-au majorat cu până la 68%. În acest scop, instituțiile medicale au alocat peste 295 de milioane de lei, bani care au fost economisiți datorită unui management eficient.

Tot în 2016, s-au ieftinit mai multe medicamente, grație aprobării unui nou catalog  de prețuri. Totodată, simplificarea politicilor de autorizare a medicamentelor și excluderea barierelor birocratice au contribuit la majorarea numărului de preparate terapeutice înregistrate cu 28%. În același timp, crearea Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a generat, anul trecut, datorită organizării eficiente a procesului de cumpărare a medicamentelor, economii de aproximativ 170 de milioane de lei.

E-medicina amintește faptul că fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor s-a arătat nemulțumită de activitatea ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, și a inițiat o moțiune simplă prin care s-a cerut demisia demnitarului. Documentul a fost examinat în data de 2 martie în Parlament. Majoritatea parlamentară a decis însă respingerea moțiunii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *