18 May 2024
mun. Chișinău

Avertisment OMS: 90 de mii de tineri moldoveni vor începe să fumeze

dreamstime_xxl_30224032Aproximativ 4000 de moldoveni mor anual din cauza bolilor provocate de țigări. În același timp, statul cheltuiește pentru tratamentul maladiilor asociate consumului de tutun un miliard de lei, în fiecare an. Sunt constatările autorităților din domeniul Sănătății, care afirmă că situația se va schimba odată cu implementarea politicilor de reducere și combatere a fumatului. Astăzi este marcată Ziua Mondială fără Tutun cu genericul “ Pregătiți-vă pentru un ambalaj simplu a produselor din tutun” . Pentru țara noastră această zi are o semnificație aparte, deoarece în 31 mai intră în vigoare prevederile Legii privind controlul tutunului, care interzic fumatul în locurile publice. 

Prin urmare, moldovenii nu mai au voie să-și aprindă țigara în localurile de agrement, la locul de muncă, în instituțiile medicale, de învățământ și cele publice. Interdicția este valabilă și pentru parcurile de distracție, terenurile de joacă, stadioane, piețe și spații unde au loc evenimente publice. De asemenea, fumatul este interzis în stații, în transportul public, dar și cel privat, dacă sunt prezenți copii. Persoanele fizice, care nu vor respecta noile reguli ale legii antifumat, riscă sancțiuni de până la 1400 de lei, iar cele juridice de până la 10 mii de lei. Potrivit deputatului Oxana Domenti, citată de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aplicarea Legii antitutun va îmbunătăți starea de sănătate a populației și va salva, anual, viețile a 40 de mii de moldoveni.

ministru
Foto: Ruxanda Glavan

Iar ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat că: ”Centrul Național de Sănătate Publică a constatat că în localurile de agrement, în care se fumează, aerul conține substanțe toxice care depășesc de 19 ori norma admisibilă. O situație similară a fost atestată și în spațiile amenajate pentru fumători”.

Datele Ministerului Sănătății arată că 25 la sută dintre moldoveni fumează. Viciul este răspândit, cel mai mult, printre bărbați. Astfel, jumătate dintre reprezentanții sexului tare sunt fumători.

Consumul de tutun a devenit o practică și în rândul tinerilor. Peste 11 la sută dintre ei fumează, iar acest indice este în creștere. OMS atenționează că 90 de mii de tineri vor începe să fumeze, în următorii ani, dacă autoritățile din țara noastră nu vor aplica măsuri drastice de combatere a viciului.  

Fumatul favorizează dezvoltarea maladiilor cronice grave, urmate de invaliditate și deces, avertizează specialiștii. Viciul este responsabil de apariția bolilor cardiovasculare, cerebrovasculare, diabetului, tuberculozei, aterosclerozei și cancerului.

fumatulPotrivit Institutului Oncologic, fumul de țigară conține cel puțin 69 de substanțe cancerigene, care atacă toate organele și provoacă leucemii acute. Un nefumător, de asemenea, riscă să se îmbolnăvească de cancer, deoarece fumul de țigară inspirat inactivează genele care blochează apariția maladiei în organism.

Anual, în lume, șase milioane de oameni mor din cauza consumului de tutun, dintre care 600 de mii sunt expuși fumatului pasiv. “Ziua Mondială fără tutun” a fost instituită în 1987, de către Organizația Mondială a Sănătății, pentru a atrage atenția asupra pericolului viciului pentru societate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *