19 September 2024
mun. Chișinău

Lefurile mici îi alungă pe medicii din spitalele moldovenești

viber imageÎn cel mult nouă ani, moldovenii ar putea să nu mai aibă unde să se trateze. Salariile mici şi condiţiile proaste de muncă îi obligă pe tot mai mulţi doctori să refuze să muncească în spitalele din ţara noastră şi să aleagă drumul străinătăţii. Prognoza tristă a fost enunţată astăzi, în cadrul unei şedinţe a Colegiului Ministerului Sănătăţii, unde conducerea instituţiei a propus aprobarea de urgenţă de către Guvern a proiectului noului sistem de salarizare în medicină. Autoritatea insistă ca documentul, care prevede o creştere medie a salariilor tuturor angajaţilor din sănătate cu 20 la sută, să intre în vigoare din 1 iulie

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în 2015, peste 70 la sută dintre medicii care şi-au abandonat profesia au recurs la acest gest din cauza lefurilor mici. Tot din acelaşi motiv, anul trecut, aproape fiecare al doilea absolvent al Universităţii de medicină a refuzat să se angajeze.

jela
Foto: Nicolae Jelamschi

Iar statistica oficială arată că fiecare al cincilea angajat din domeniul sănătăţii este pensionar. “Medicii îmbătrânesc. Numărul tinerilor specialişti este în descreştere. Jumătate dintre aceştia nu se angajează în domeniul sănătăţii. În consecinţă, doar anul trecut, statul a înregistrat pierderi de peste 30 de milioane de lei. Iar pentru ultimii cinci ani, prejudiciul a ajuns la peste 90 de milioane de lei, din cauza faptului că tinerii instruiţi nu au vrut să se angajeze în spitalele noastre”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Nicolae Jelamschi.

În aceste condiţii, instituţia își propune să acopere necesarul de medici în sistem prin creșteri semnificative de salarii. În primul rând,statul vrea să atragă cât mai mulți tineri specialiști în medicină, prin echilibrarea salariilor unui medic începător și a unui doctor cu stagiu mare. “Noul sistem de salarizare asigură o echitate în sistemul medical. Este o ruşine ca după zece ani de studii un specialist să se angajeze cu un salariu de 1.200 de lei”, a mai precizat Nicolae Jelamschi.

Potrivit proiectului, de cea mai mare creştere a lefurilor, cu până la 40 la sută, vor beneficia medicii şi asistenţii începători. Aşadar, leafa unui medic de familie, cu toate sporurile incluse şi cu un stagiu de până la cinci ani, va fi de 5750 de lei, cu 28 la sută mai mare decât în prezent. Iar cel care are o vechime în muncă mai mare de 15 ani va fi remunerat lunar cu peste 7.700 de lei, în creştere cu 15 la sută.

Un chirurg începător va primi lunar până la 7300 de lei, aproape de două ori mai mult decât salariul actual. De asemenea, cu peste 31 la sută va crește leafa pentru chirurgii care muncesc în domeniu mai mult de 15 ani. Aceștia vor ridica salarii de până la 8.900 de lei. Iar un asistent medical, cu o vechime în muncă de cinci ani, va fi remunerat lunar cu peste 3.100 de lei, cu 33 la sută mai mult decât în prezent.

În premieră, salariile vor fi stabilite în baza unui indicator de performanţă, în funcţie de gradul de satisfacţie al pacienţilor. De asemenea, atât sporul pentru categoria de calificare, cât şi cel pentru vechimea în muncă vor fi incluse în partea fixă a salariului.

Pentru a intra în vigoare, regulamentul de salarizare trebuie să fie aprobat de Guvern şi Parlament, la pachet cu modificarea mai multor prevederi ale unor legi. Aproape toţi deputaţii, care au participat la şedinţa Colegiului Ministerului Sănătăţii, s-au pronunţat pentru susţinerea documentului.  

Angajații din domeniul sănătății reprezintă opt la sută din totalul moldovenilor angajați în câmpul muncii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *