23 July 2024
mun. Chișinău

Salariile medicilor începători vor crește de două ori şi jumătate

Salariile tuturor medicilor vor crește cu aproximativ 20 la sută din 1 iulie. Anunţul a fost făcut astăzi de premierul Pavel Filip, în timpul prezentării raportului a 100 de zile de activitate a Guvernului. Potrivit demnitarului, scopul modificărilor este de a atrage în sistem cât mai mulți tineri specialiști.

Proiectul noului regulament de salarizare a angajaților din domeniul medicinei, elaborat de Ministerul Sănătăţii, prevede însă că leafa unui medic începător va crește de două ori și jumătate.

Așadar, salariul unui tânăr chirurg, dintr-un spital raional, se va majora de la 1.800 de lei până la 4.600 de lei. În medie, venitul lunar al unui angajat din domeniul sănătății va crește de la 3.700 de lei până la 4.440 de lei. Salariul unui doctor cu studii universitare va fi, în medie, de peste 6.800 de lei, iar angajații cu studii medii de specialitate vor ridica o leafă de aproximativ 4.500 de lei.

Noul mecanism de salarizare se va baza, în primul rând, pe performanțele profesionale ale medicilor, dar și pe gradul de satisfacție a pacienților.

Pentru majorările planificate, statul își propune să aloce anual aproximativ 2,7 miliarde de lei, cu 445 de milioane de lei mai mult, decât în prezent.

Angajații din domeniul sănătății reprezintă opt la sută din totalul moldovenilor angajați în câmpul muncii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *