21 May 2024
mun. Chișinău

Transplantul medular va fi efectuat şi în Moldova

Transplantul medular va fi efectuat şi în țara noastră. Intervenția este indicată bolnavilor de leucemie acută, care nu răspund tratamentului prin chimioterapie. Această metodă urmează să fie inclusă în Programul Național pentru Transplant, pentru perioada 2016-2021.

Potrivit directorului Agenției de Transplant, Igor Codreanu,  pe parcursul anului 2017 va fi efectuat un studiu de fezabilitate pentru a estima sursele financiare necesare. În acelaşi timp, vor fi instruiți peste hotare specialiştii responsabili de efectuarea transplantului medular.

Şeful secției terapie intensivă şi pretransplant din cadrul Institutul Oncologic, Igor Vinogradov, spune că moldovenii care au nevoie  de transplant medular sunt nevoiți să facă intervențiile în clinicile din Moscova, România, Austria şi Israel. „Dacă e vorba de autotransplant, cănd pacientului i se prelevă din sânge celule pentru a-i fi transplantate, atunci prețul este în jur de 40 de mii de euro. Intervenția trebuie efectuată însă pe parcursul întregii vieți. Ideal ar fi însă realizarea transplantului de la donator. În acest caź procedura nu trebuie repetată, în schimb costă peste 120 de mii de euro. Pentru început noi vom face autotransplant pentru că este mai ieftin”.

Specialiştii estimează că anual între 150 şi 300 de pacienți, care suferă de leucemie acută, ar avea nevoie de transplant medular. Prima intervenție ar putea fi realizată în 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *