27 July 2024
mun. Chișinău

Banca de lapte matern va fi creată și în Moldova

watermarked-20160506_142351Laptele matern este cea mai bună hrană pentru un copil. Îl ajută pe bebeluș să aibă o imunitate bună și să crească sănătos. Pentru nou-născuții prematuri sau celor cu anumite malformații, laptele matern este vital. Micuții care nu vor putea fi hrăniți la sân de propria lor mamă îl vor primi de la banca de lapte, care ar putea fi creată la Institutul Mamei și Copilului din Capitală. Subiectul a fost discutat în data de 6 mai, la un forum medical internațional, la care au participat neonatologi și pediatri din Moldova, dar și din Suedia, Estonia, Lituania și Ucraina. Echipa emedicina.md a discutat cu neonatologul Annika Tiit din Estonia, care a povestit despre cum s-a reușit înființarea unei asemenea structuri în această țară, acum șase ani.

emedicina.md: Ce este o bancă de lapte matern?

Annika Tiit: Banca este o încăpere deschisă în preajma secției de neonatologie. Aceasta este dotată cu mai multe echipamente pentru analiza calității laptelui și efectuarea investigațiilor microbiologice, aparate pentru pasteurizarea lichidului. După aceasta, produsul este păstrat în frigider la o temperatură de minus 25 de grade Celsius, timp de jumătate de an.

emedicina.md:  Cum este colectat laptele?

Annika Tiit: Femeia primește un dispozitiv pentru stoarcerea laptelui și un săculeț special în care acesta este adunat. Apoi, donatorul aduce cantitatea obținută la banca de lapte. Pentru început, verificăm dacă laptele nu conține infecții transmisibile, cum ar fi hepatite, HIV sau sifilis. Ulterior, analizăm compoziția lichidului, adică stabilim cantitatea de grăsimi, proteine, glucide, vitamine și minerale. În cele din urmă, pasteurizăm laptele și îl depozităm în frigidere.

emedicina.md: După ce criterii sunt selectate donatoarele de lapte matern?

Annika Tiit: Sunt criterii foarte stricte. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu fumeze, să nu consume alcool, să nu se drogheze sau să ia medicamente. Fiecare femeie, care acceptă să doneze lapte, completează o anchetă cu privire la starea ei de sănătate, modul de viață și regimul alimentar.

emedicina.md: Cum pot ști femeile că pot dona lapte?

Annika Tiit: Mamele se pot informa de pe pagina web a instituției medicale, unde sunt publicate informații detaliate despre banca de lapte și despre condițiile pe care trebuie să le întrunească donatorii. Despre această posibilitate femeile sunt anunțate după naștere. Procedura este benevolă, iar decizia de a dona lapte o ia, în exclusivitate, familia.

emedicina.md: Sunt receptive femeile?

Annika Tiit: În decurs de șase ani, nicio familie nu a refuzat să doneze lapte. Colectăm în jur de 30 de litri pe an. Această cantitate este suficientă pentru a hrăni bebelușii născuți prematur.

emedicina.md: Toți nou-născuții înainte de termen sunt hrăniți cu lapte donat?

Annika Tiit: Laptele donat este destinat doar bebelușilor care au, cel puțin, 34 de săptămâni și sunt bolnavi. Nou-născuții sunt hrăniți până în momentul în care mamele lor reușesc să-i alăpteze. De obicei, asta nu durează decât o săptămână.

emedicina.md:  De ce este necesar ca bebelușii născuți prematur să fie hrăniți cu lapte matern.

Annika Tiit: Acești copii sunt vulnerabili. Datorită compoziției sale, laptele matern îi ajută să suporte mai ușor tratamentele și să se reabiliteze mai repede. Acum șase ani, 20 la sută dintre nou-născuții hrăniți cu lapte artificial făceau enterocolită, o afecțiune a tractului digestiv determinată de bacterii, ciuperci, virusuri sau paraziți. Acum, doar trei la sută dintre bebeluși fac această infecție. Asta demonstrează cât de benefic este laptele matern pentru organismul unui copil.

watermarked-20160506_142256În Uniunea Europeană sunt 210 bănci de lapte matern, iar alte 17 vor fi deschise în curând. Cele mai multe sunt în Franța – 36 la număr, în Italia –  33 și Suedia – 28. Pe lista țărilor în care vor apărea băncile cu lapte matern pentru copiii cu suferințe și nevoi speciale de hrană se numără România și Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *