17 June 2024
mun. Chișinău

Telefonul mobil NU cauzează cancer cerebral

Multora dintre noi le este imposibil să-şi imagineze cum ar arăta viaţa fără smartphone-uri. Având în vedere faptul că îl folosim prea mult, era firesc să apară întrebări despre pericolele pe care le provoacă. Ei bine, rezultatele unui studiu, bazat pe date colectate în ultimii 30 de ani, arată că nu există nicio legătură între utilizarea telefonului mobil şi cancerul cerebral. Oamenii de ştiinţă afirmă că numărul tumorilor pe creier nu a crescut. Cercetarea a fost efectuată în Australia, acolo unde în 1993, nouă la sută din populaţie avea telefon mobil. Acum, numărul acestora a ajuns până la 90 la sută. Cu toate acestea, în perioada de referinţă, nu s-a remarcat o creştere a ratei cancerului la creier în cazul oamenilor cu vârste cuprinse între 20 şi 84 de ani. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Cancer Epidemiology.

Autorul studiului, profesorul Simon Chapman, de la Universitatea din Sydney, a declarat că telefoanele emit radiații non-ionizante, despre care se ştie deja că nu deteriorează ADN-ul, aşa cum se credea anterior, iar acum deja se poate spune că nu cauzează nici cancer. Cercetătorul a mai spus: “Peste 90% dintre adulţi folosesc astăzi telefoane mobile, iar mulţi dintre ei le utilizează deja de peste 20 de ani, dar nu am observat creşterea incidenţei cancerului de creier în rândul acestora.”

Oamenii de ştiinţă au studiat datele oficiale pentru perioada 1982-2012. În total, în acest timp, au fost înregistrate 19.858 de cazuri de cancer cerebral în rândul bărbaţilor şi 14.222 -în rândul femeilor. Cercetătorii au împărţit bolnavii pe categorii de vârstă (20 – 39, 40 – 59, 60 – 69 şi 70 – 84 ani), ţinând cont de estimările efectuate în studiile anterioare. Conform calculelor, în 2012, numărul bolnavilor de cancer cerebral în Australia trebuia să fie de aproximativ 2000, în timp ce în realitate a fost de 1400. Rata îmbolnăvirii de cancer cerebral a rămas stabilă de-a lungul celor 30 de ani şi mult mai mică decât cea estimată.

Cercetări similare au fost efectuate şi în alte ţări, iar rezultatele au fost aceleaşi. Doar că, Australia este un exemplu relevant, pentru că în această ţară statistica bolnavilor de cancer este foarte riguroasă.

În 2008, în Marea Britanie, un grup de oameni de ştiinţă a început o cercetare de 10 ani, în care analizează 200 de mii de utilizatori de telefoane mobile. Astfel de studii mai sunt în desfăşurare în Danemarca şi Suedia. Chiar dacă rezultatele specialiştilor nu sunt de neclintit, cel puţin acestea aduc dovezi concludente că utilizarea telefonului mobil, pe termen lung, nu duce la apariţia tumorilor pe creier.

Sursa: Daily Mail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *