4 December 2024
mun. Chișinău

Vezi ce efecte are ronțăitul dintre mese

Ronțăitul dintre mese este unul dintre cele mai rele obiceiuri alimentare ale societății moderne și care s-a răspândit rapid. La birou, la școală sau chiar acasă, în fața computerului, televizorului, consumăm o mulțime de gustări. De multe ori nu ne dăm seama dacă ne este sau nu cu adevărat foame, mâncăm din plictiseală, fără să realizăm că acestea ne distrug sănătatea. Devorăm biscuiți, batoane de cereale, chipsuri, covrigei,  gogoșele, alune sărate ș.a. Majoritatea acestor ”crănțăneli” are însă efecte nocive, afectând nu doar silueta, ci și sănătatea. Împreună cu nutriționista Victoria Ursu am întocmit o listă a gustărilor nocive și vă propunem alternative pentru acesta.

watermarked-covrigi-2nCovrigii. Par inofensivi și chiar sănătoși, în special cei preparați din tărâțe sau cu semințe de susan. Nutriționista Victoria Ursu a menționat pentru emedicina.md că, în realitate, doar un covrig este o bombă calorică. De obicei, aceștia sunt preparați din făină, apă, ulei, zahăr și sare. Niciunul dintre aceste ingrediente nu are valoare nutritivă importantă, adică nu conține vitamine, minerale sau fibre. Aceste produse de simigerie îngrașă și dăunează inimii, stomacului, pot favoriza apariția diabetului și lovesc dur în pancreas. Mai mult, conținutul mare de sare duce la creșterea tensiunii arteriale.

Plăcintele. Ca și în cazul covrigilor, plăcintele din comerț sunt pline de calorii și fac mult rău organismului. În mare parte, acestea sunt gătite (adesea prăjite în același ulei) din făină de proastă calitate, grăsimi, margarină și aditivi dăunători. „Pe lângă faptul că se depun bine pe șolduri și nu au vreo valoare nutritivă, mai și fac foarte rău stomacului, inimii și ficatului”, avertizează nutriţionista Victoria Ursu.

Gogoșile. Pe lângă efectele nocive ale covrigilor și plăcintelor, gogoșile mai sunt și prăjite. De obicei, acestea sunt preparate în ulei ieftin, care devine extrem de cancerigen după câteva prăjeli. Nutriţionista ne atenționează: „Cantitatea enormă de zahăr și carbohidrați procesați le fac unele dintre cele mai nocive deserturi”.

Chipsurile. Sunt pline de grăsimi nesănătoase, calorii și pot provoca apariția cancerului. Acizii grași conținuți în chipsuri sunt considerați cele mai periculoase tipuri de grăsimi, pentru că sporește amenințător nivelul colesterolului ”rău” în organism, spune Victoria Ursu. Mai mult, atunci când sunt gătiți la temperaturi extrem de înalte, cartofii eliberează acrilamide, o substanță periculoasă și cancerigenă.

Batoanele de cereale. Chiar dacă pe ambalaj scrie eco, fitness, bio sau natural, nu vă lăsați păcăliți. Cele mai multe dintre batoanele de cereale conțin o cantitate foarte mare de zahăr și aditivi artificiali. Potrivit nutriţionistei, „acestea sunt pline de carbohidrați procesați, care sporesc nivelul glicemiei, în consecință ne îngrășăm”. Studiile au demonstrat că un singur baton poate conține aproape patru lingurițe de zahăr, peste 20% din limita recomandată zilnic.

Alunele prăjite. Și acestea sunt bombe calorice. Nu este vorba despre alune în sine, ci despre prăjirea lor. Toate tipurile de alune trebuie consumate crude, pentru că în procesul de prăjire, o mare parte din nutrienți se pierde, iar în alunele care ajung în comerț sunt adăugate cantități enorme de sare, ulei sau zahăr.

Sunt o mulțime de ALTERNATIVE sănătoase pentru aceste alimente nocive. Iată câteva dintre ele:

watermarked-2010 DRIED FRUIT & NUTS BASKET[1]Nucile. Sunt o gustare delicioasă, dar și sănătoasă. Nucile sunt recomandate pentru că țin foarte bine de foame și conțin multe substanțe nutritive extrem de necesare. În ele sunt acizi grași Omega-3, buni pentru inimă, precum și fibre și minerale, care fac bine intestinelor, vaselor de sânge și scad nivelul colesterolului ”rău” în sânge. De asemenea, nucile conțin vitamina E, care îți face pielea mai frumoasă și mai luminoasă. Totuși, sunt bogate și în calorii, așa că nu le consuma în exces.

Migdalele. Sunt una dintre cele mai bune snack-uri dacă vrei să pierzi câteva kilograme, dar nu consuma mai mult de 50 de grame pe zi. „Dacă ți-ai propus să slăbești, atunci 10-15 migdale pe zi vor fi suficiente”, ne sfătuiește Victoria Ursu. Este o cantitate suficientă, dacă vrei să o consumi între mese. Pe lângă faptul că taie minunat senzația de foame și poftele, pentru că au magneziu, responsabil pentru reglarea glicemiei, acestea au și efecte pozitive asupra inimii. Au multe grăsimi, dar sunt monosaturate, adică sănătoase, precum și proteine vegetale de calitate. Trebuie consumate obligatoriu crude, nicidecum prăjite.

Semințele de dovleac. Ca și nucile și migdalele, semințele de dovleac aduc o mulțime de beneficii și conțin magneziu, acizi omega-3. Pe lângă asta, acestea sunt bune pentru sănătatea ficatului, a prostatei, previn apariția diabetului și ajută la ameliorarea simptomelor pe care le au femeile în timpul menopauzei. Pot fi consumate cu câteva ore înainte de culcare, pentru că ajută la un somn odihnitor, datorită unui aminoacid numit triptofan. Nutriţionista precizează: „Ca și nucile, migdalele și alte oleaginoase, semințele de dovleac vor fi hidratate din timp pentru a fi eliberate de inhibitorii de enzime ce îngreunează digestia”.

Morcovii. Nu este dificil să-ți iei doi-trei morcovi ca să-i ronțăi la birou. Sunt bogați în fibre și vitamina A, adică te ajută să îmbătrânești mai lent, să ai o piele frumoasă și o vedere mai bună. Mai mult decât atât, previn apariția cancerului, iar antioxidanții din ei ajută ficatul. Mai poate fi adăugat și gustul lor ușor dulce și faptul că oferă energie.

Bananele. Sunt ideale pentru digestie, protejează inima, oasele și mușchii și sunt o sursă importantă de energie. Bananele conțin anumiți acizi care sunt transformate în serotonină și melatonină, hormoni responsabili de starea de bine și care te relaxează. „Pentru pofticioșii de dulce, bananele sunt extraordinare”, adăugă Victoria Ursu.

watermarked-chocolate-food-melting-900x1440Ciocolata neagră. Pentru cei care nu-și imaginează viață fără ciocolată, o gustare ideală este cea neagră, adică cea care conține cel puțin 70% cacao. Consumată în cantități rezonabile, adică 2-3 pătrățele pe zi (până la 30 g), ciocolata neagră ajută la scăderea tensiunii arteriale. Este minunată pentru creier și te va face să te simți mai fericit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *