22 June 2024
mun. Chișinău

Bărbatul de pe coridorul Spitalului de Urgență a fost imobilizat pentru a preveni căderea și automutilarea lui

Bărbatul internat în secția de Neurochirurgie a Institutului de Medicină Urgentă din Capitală a fost adus în culoarul instituției și legat de patul de spital cu acordul tutorelui. Și asta pentru a fi cât mai aproape de asistentele medicale de gardă, pentru a-i acorda asistența medicală necesară, dar și pentru a preveni căderea și automutilarea lui. Informația a fost oferită pentru emedicina.md de către directorul instituției Mihail Ciocanu, după ce în presă au apărut o înregistrare video. 

Pacientul are 60 de ani și a fost adus la Spitalul de Urgență de către reprezentanții serviciului AMU Botanica în dimineața zilei de 9 august.Bărbatul care locuiește în orașul Vatra din municipiul Chișinău a fost preluat din stradă. El acuza cefalee pulsativă, amețeli, instabilitate în timpul mersului, slăbiciune generală etc.

Inițial, medicii au stabilit că pacientul suferă de sindrom convulsiv, o boală care se caracterizează prin apariția periodică a crizelor. Sindromul este însoțit de numeroase boli și afecțiuni ale sistemului nervos central.

Prin urmare, i-a fost efectuată radiografia craniului, toracelui, CT cerebrală, examenul electrocardiografic și analiza sângelui. După ce rezultatele investigațiilor au fost gata, după-amiază, bărbatul a fost transferat în secția de neurochirurgie. Medicii de acolo i-au pus diagnosticele: Traumă cranio-cerebrală închisă, contuzie cerebrală și contuzia țesuturilor moi ale capului. Astfel, pacientul a fost supus unor altor investigații, a fost examinat inclusiv de psihiatru și i-a fost administrat tratamentul necesar.

În data de 14 august, starea de sănătate a bărbatului s-a agravat și a fost transferat în secția de reanimare. Peste două zile, în urma unei examinări repetate, psihiatrul a constatat că pacientul suferă de demență post-traumatică, fără dereglări psihice și s-a decis ca acesta să fie transferat din nou în secția de Neurochirurgie.

Mihai Ciocanu
Foto: Mihail Ciocanu

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, mai explică faptul că în data de 28 august, bolnavul a fost transferat, temporar, pe coridorul instituției, pentru a fi supravegheat permanent de asistentele medicale de gardă. Mai mult, acest lucru s-a făcut la rugămintea tutorelui, care pregătea pacientul pentru baie, motiv pentru care era pe jumătate dezbrăcat.

La rândul său, persoana care are grijă de bolnav a refuzat să fie filmată și să vorbească cu jurnaliștii, dar consideră că toate comentariile în privința acestui subiect au fost scoase din context și nu corespund realității.  

Administrația Institutului de Medicină Urgentă precizează că, în urma examinării în comisie a stării de sănătate a pacientului, volumul și calitatea serviciilor acordate corespund cerințelor standardelor de diagnostic și tratament, iar îngrijirile și alimentarea pacientului sunt asigurate corespunzător.

În ceea ce privește persoanele responsabile de securitatea bolnavului, acestea au fost avertizate pentru încălcarea regulamentului intern al secției, fapt ce a facilitat accesul reprezentantului mass-media în instituția medicală și filmarea pacientului.

gol21
Foto: facebook.com / Lia Gritco

Reamintim faptul că, recent, un bărbat în vârstă de 59 de ani, consumator de băuturi alcoolice și cu probleme psihice, a fugit de la Spitalul „Sfânta Treime”. Acesta a ajuns în stradă gol, cu un obiect ascuțit în mână și amenința trecătorii, dar și călătorii unui autobuz în care a urcat ulterior. Individul a reușit să fugă din spital, după ce a amenințat-o pe asistenta medicală.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *