19 May 2024
mun. Chișinău

Micile plăceri costă

what-your-vices-say-about-youÎn fiecare zi facem o mulțime de alegeri. Ezităm și ne întrebăm dacă să luăm o bere sau un suc, să mâncăm o porție de cârnați sau două mere, să stăm în pat pentru a privi un film sau să mergem la plimbare prin parc. Sunt alegeri momentane, care poate nu ne par atât de importante pentru că nu știm exact ce impact au asupra vieții noastre  ulterioare. Scriitorul Kingsley Amis descria cândva despre alegerea dintre-un pahar de alcool și o viață mai lungă în felul următor: „Nu merită să renunți la nicio plăcere pentru a trăi încă doi ani într-un azil din Weston-Super-Mare”. O fi oare adevărat sau poate e totuși mai important să trăim nițel mai mult? Fiecare are libertatea de a decide pentru sine.

De aceea, cercetătorul David Spiegelhalter de la Universitatea din Cambridge a făcut mai multe calcule și a emis o serie de date exacte despre cât ne costă micile plăceri ale vieții. În timp ce unele ne fură nemilos minute sau chiar luni întregi, altele ne ajută să ne prelungim traiul.

smoke_smokeO țigară = minus 15 minute. Spre exemplu, cei care fumează un pachet de țigări în fiecare zi își taie cam șapte ani din viață. Adică, nicotina dintr-o țigară din cele 20 de țigări trase zilnic în plămâni îți scurtează traiul cu 15 minute. Așa că, data viitoare când fumezi o țigară, gândește-te bine, este vorba despre minus un sfert de oră din timpul prețios pe care îl ai pe acest pământ.


shutterstock_129339416O cafea = plus 10 minute.
Despre beneficiile sau riscurile pe care le prezintă cafeaua se tot discută de zeci de ani. Chiar dacă o perioadă îndelungată s-a vehiculat că această băutură aromată este foarte periculoasă pentru sănătate, studiile recente au demonstrat contrariul. O cercetare amplă efectuată acum patru ani în urma chestionării a 400 de mii de adulți a arătat că două-trei cești de cafea pe zi îți prelungesc viața. Secretul constă în consumul moderat. Așa că, în date exacte, dacă vei bea în fiecare zi câteva cafele îți vei prelungi viața cu un an. Asta înseamnă aproximativ 10 minute pentru fiecare ceașcă.

USA, New Jersey, Jersey City, Man watching tv at home

O oră la TV = minus 15 minute. Îți place să te relaxezi în fața televizorului după o zi de muncă, dar uiți cât de nociv poate fi acest obicei. Omul are nevoie de mișcare pentru a fi sănătos, iar privitul TV-ului este, conform studiilor, la fel de dăunător ca fumatul sau obezitatea. Este vorba despre pericolele pe care le prezintă modul sedentar de viață, riscurile apariției bolilor de inimă, problemele de vedere și multe alte efecte pe termen lung. Prin urmare, o oră petrecută pe canapea în fața televizorului îți ia un sfert de oră din viață.

Grilled Sausage on a fork isolated on white background

1 cârnaț = minus 15 minute. Mâncarea este unul dintre cele mai importante elemente ale unei vieți sănătoase. Cu cât mai mult ne chinuim organismul cu alimente nocive, cu atât mai puțin vom trăi. Conform estimărilor, un cârnaț ne va costa cam 15 minute din viață. Același lucru se poate spune și despre multe alte produse din carne procesată.

20 de minute de sport = plus o oră. Mișcarea este viață. Activitatea fizică ne prelungește traiul la propriu, este un lucru bineștiut, argumentat și demonstrat deja. Nu e foarte greu să faci puțin sport dimineața sau seara. 20 de minute zilnic sunt suficiente pentru a-ți adăuga doi ani la pușculița vieții. Prin urmare, o sesiune de exerciții fizice îți aduce o oră în plus.

Happy friends toasting red wine glasses at restaurant table

O altă plăcere „vinovată” este alcoolul. Acesta este mult mai periculos în cazul femeilor, decât al bărbaților. Consumul excesiv crește riscul apariției cancerului la sân. Potrivit calculelor, trei pahare cu vin zilnic pot reduce viața unui bărbat cu patru luni, iar a unei femei cu 16 luni. În general, totuși, viața bărbaților este mai scurtă, în medie, cu patru ani.

Totuși, se pare că suntem norocoși să trăim în secolul 21. În medie, trăim cu 13 ani și jumătate mai mult decât trăiau stră-străbunicii noștri, care au crescut în 1910. Este ca și cum noi am avea cu opt ore pe zi mai mult decât aveau ei.

Sursa: BBC

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *