6 May 2024
mun. Chișinău

Muzica, leac pentru suflet și corp

Couple listening to music on headphones

”Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții, viață și veselie tuturor lucrurilor.” Acest citat al lui Platon demonstrează că muzica este parte din viața oamenilor deja de câteva mii de ani și este o componentă importantă a tuturor culturilor de pe planetă. Această artă ne provoacă plăcere, dar nici nu bănuim că funcționează ca un medicament nu doar pentru suflet, ci și pentru organism. Atunci când alegem stilul potrivit de muzică, aceasta are efecte extraordinare asupra minții și corpului nostru. Unii specialiști spun că sunetele muzicale pot fi comparate cu drogurile, pentru că ne excită o anumită parte a creierului și ne oferă plăcere și satisfacție, la fel ca stupefiantele, sexul sau mâncarea bună. 

She's got plenty of style

Reduce stresul și anxietatea. Atunci când simți că îți ieși din fire, încearcă să asculți muzică liniștită, fără versuri, doar instrumentală și lină. Aceasta te va calma și îți vei reveni fără să-ți verși nervii pe cei apropiați. Muzica ajută și la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului. Astfel, te relaxează și te ajută să fii mai optimist și mai pozitiv. Acest lucru a fost demonstrat deja de numeroase studii, inclusiv de unul din 2009 efectuat pe pacienți care au suferit operații. Cercetarea a demonstrat că cea mai bună variantă pentru reducerea stresului este să asculți muzică pe gustul tău și care se potrivește stării tale.

man_listening_to_music_and_playing_air_guitarReduce durerea. Oamenii de știință din Marea Britanie au demonstrat că muzica reduce durerea. Potrivit cercetătorilor, atunci când este ascultată înainte de, în timpul și după intervenții chirurgicale, muzica atenuează suferința pacienților. Cum anume se întâmplă acest lucru încă nu este clar, dar unii specialiști afirmă că este favorizată secreția de dopamină, hormonul care ne face să ne simțim mai fericiți și mai relaxați. S-a mai constatat o legătură între muzică și ușurarea unor dureri musculare, în special cele de spate. Cel puțin așa a demonstrat un studiu din 2006, potrivit căruia bolnavii care ascultă muzică cel puțin o oră pe zi simt cu 20% mai puțin disconfort.

Întărește imunitatea. Atunci când te delectezi cu muzică bună, în corpul tău este secretată mai multă imunoglobulină, un anticorp care ajută organismul să lupte cu bolile. Un studiu din 2004 a arătat că ascultatul muzicii corale, la fel ca și cântatul, ajută la întărirea imunității. De asemenea, reducerea stresului este, la fel, esențială, pentru păstrarea sănătății.

girl running while listening to music

Te motivează să faci mai mult sport. Muzica te poate ajuta să-ți dezvolți performanța și să-ți mărești rezistența. Atunci când asculți muzică în timp ce faci sport, te simți mai motivat și mai puțin obosit, te plictisești mai greu și te miști mai repede. A demonstrat-o o cercetare din 2009, potrivit căreia persoanele ale căror activitate fizică este însoțită de muzică sunt cu 15% mai motivate și inspiră cu 7% mai mult oxigen. Pentru că îți îmbunătățește funcțiile creierului, muzica te ajută să înțelegi mai bine când trebuie să mai continui să depui efort și când e timpul să te oprești.

Îmbunătățește memoria. Este foarte benefică pentru sănătatea cognitivă. Oamenii de știință afirmă că atunci când înveți cu muzică pe fundal, ai mai multe șanse să memorizezi informația. De asemenea, pentru că favorizează eliminarea de dopamină, rămâi mai motivat să continui să studiezi, pentru că ești binedispus. Un studiu numit Efectul Mozart a demonstrat că ascultând muzică clasică îți îmbunătățești memoria și logica.

music-featureTe ajută să dormi mai bine. Dacă adormi greu, ascultă muzică relaxantă înainte de culcare. Totuși, evită rock-ul sau muzica retro, care vor avea efect invers și nu te vor lăsa să te scufunzi în somn. Muzica liniștită reduce activitatea sistemului nervos simpatic, te scapă de anxietate, relaxează mușchii și îți îndepărtează gândurile care te urmăresc înainte de culcare. Dacă vei îmbunătăți calitatea somnului, vei scăpa de oboseală, depresie și nervozitate în timpul zilei. Acest lucru a fost demonstrat printr-un studiu efectuat în 2008. Fă-ți un obicei din a asculta muzică relaxantă 30-45 de minute înainte de somn și bucură-te de o noapte liniștită.

maxresdefaultMănânci mai puțin. Atunci când iei masa și pe fundal ai muzică relaxantă, ai tendința să mănânci mai încet, iar acest lucru te poate ajuta să te simți sătul mai repede. Un raport publicat în 2012 în revista științifică Psychological Reports a arătat că muzica liniștită îi poate ajuta pe oameni să consume mai puține calorii și să savureze mâncarea. Pentru că reduce anxietatea, muzica ne ajută și să mâncăm mai sănătos. Este vorba despre favorizarea secreției de grelină, un hormon care reduce apetitul și, astfel, suntem mai puțin ademeniți de mâncare nesănătoasă, bogată în carbohidrați și grăsimi.

Scade tensiunea arterială. Cercetătorii au demonstrat că pacienții care suferă de tensiune arterială mărită trebuie să asculte, dimineața, muzică relaxantă cel puțin câte o jumătate de oră pe zi. De asemenea, emoțiile pe care le simțim atunci când ascultăm muzică au efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare.

Sursa: top10homeremedies.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *