20 May 2024
mun. Chișinău

Bronzatul la solar produce cancer

Bronzatul la solar produce cancer
Sursa: Internet

Sezonul estival din acest an se apropie și multe dintre femei se pregătesc pentru prima apariție la plajă. O bună parte dintre doamne și domnișoare preferă să treacă mai întâi pe la solar, ca să obțină un bronz uniform și rapid. Medicii trag însă un semnal de alarmă. Numărul îmbolnăvirilor de cancer de piele sau melanom este îngrijorător și crește de la un an la altul. Iar solarul este pe lista celor mai mari factori de risc.

Potrivit medicului Institutului Oncologic, Stela Țurcan, în Republica Moldova, cancerul de piele se situează pe locul trei dintre toate tipurile de cancer. Melanomul este devansat de cancerul de colon, mamar și pulmonar. ”Anual, aproximativ 350 de moldoveni se îmbolnăvesc de cancer de piele, cifra se dublează la fiecare zece ani. Este alarmant!”, spune Stela Țurcan.

Specialistul în dermato-oncologie le recomandă celor care vor să aibă pielea ca de ciocolată să renunțe la bronzul la solar, în favoarea celui natural, dar nu în intervalul orelor 12:00-16:00, când razele ultraviolete sunt la intensitate maximă. De asemenea, este foarte importantă utilizarea loțiunii pentru protecție solară. “Solarul sporește riscul apariției melanomului, în special la persoanele cu o piele deschisă la culoare, cele predispuse genetic, roșcate, blonde, cu ochi albaștri sau verzi, care au alunițe sau dereglări hormonale”, a mai menționat Stela Țurcan.

Cancerul de piele nu doare, dar poate fi periculos. Doctorii atenționează că numărul mare de alunițe constituie un factor de risc pentru dezvoltarea melanomului. Prin urmare, astfel de persoane trebuie să facă anual un consult la dermatolog, pentru a vedea dacă alunițele și-au modificat forma, culoarea, dimensiunile sau dacă apare vreo cicatrice, cu ulcerație, și nu se vindecă de la sine timp de trei săptămâni.

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că bronzul artificial este principala cauză care duce la apariția cancerului de piele. Riscul de îmbolnăvire apare de la primele ședințe și este cu 75 la sută mai ridicat în rândul tinerilor. Solarul este la fel de periculos precum fumatul și consumul de arsenic, metal greu care se găsește în natură și care ajunge în organism prin intermediul apei, alimentelor și pielii.

Pentru a reduce rata îmbolnăvirilor și a mortalității, mai multe țări precum Australia, Brazilia și statele americane Vermont și California au interzis cabinele pentru bronzat.

În Moldova, aproximativ 50 de mii de persoane suferă de cancer, iar șase mii mor anual din cauza acestei maladii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *