14 September 2024
mun. Chișinău

Polenul, inamicul nostru din sezonul cald

Polenul, inamicul nostru din sezonul cald
Sursa: Internet

Alergia este o reacție anormală a organismului față de anumite substanțe din mediu. Medicii spun că, în prezent, un sfert din populația globului luptă cu astfel de afecțiuni, iar în următorii 50 de ani numărul s-ar putea dubla. Dacă tușești și strănuți, îți curge nasul și lăcrimezi întruna, primăvara sau vara, atunci s-ar putea să ai o alergie sezonieră. De obicei, în această perioadă a anului, această reacție este provocată de polen, fie cel de la copaci, iarbă sau alte plante. Chiar dacă nu ai mai suferit de alergii, ține cont că acestea te pot afecta și la o vârstă înaintată.

Simptome: 

Cei mai mulți dintre oameni, care au reacții alergice la polen, se confruntă cu strănuturi repetate și curgeri nazale abundente. De asemenea, ochii pot fi roșii, iritați și înlăcrimați. Un alt simptom des întâlnit este gâtul inflamat, însoțit de tuse incontrolabilă. Mulți se confruntă cu erupții pe piele și mâncărimi. Fiecare caz este individual și reacțiile pot fi diferite. De asemenea, frecvența apariției alergiilor, durata și intensitatea lor diferă de la un om la altul. Chiar dacă situația nu pare gravă, e mai bine să consultați medicul atunci când apare aceasta. Asta pentru că unele alergii pot determina crize de astm, deteriorări ale vederii sau șoc anafilactic.

Metode de precauție:

Alergia la polen este adesea confundată cu o răceală de vară, însă adesea aceasta tinde să se extindă pe o perioadă mare. Poate fi diagnosticată de către medicul alergolog prin teste cutanate și teste de sânge. Alergiile la polen apar pe la șapte ani și foarte rar pot să debuteze după 40 de ani. În majoritatea cazurilor nu sunt periculoase pentru viață, dar afectează ritmul cotidian al bolnavului. Tratamentul trebuie luat doar după consultarea medicului, dar sunt și câteva metode de precauție în timpul sezonului cald printre care:

Pentru a evita pătrunderea polenului în casă sau în mașină, ține ferestrele și ușile închise.

– Polenul este eliberat de obicei dimineața, iar concentrația lui în aer atinge nivelul maxim la orele prânzului. Așa că nu ieși afară la amiază și după-amiază.

Fă duș cât mai des posibil, spală-ți părul și schimbă-ți hainele imediat după ce revii de afară.

Poartă o mască specială atunci când ai treabă prin curte sau grădină.

Evită florile pomilor fructiferi, de liliac, de tei, precum și toate buruienile de câmp.

Cele mai periculoase plante pentru persoanele alergice sunt pipirigul, talpa gâștei, pelinul, ambrozia, dar și alte buruieni care cresc pe câmpii. Pacienții alergici la ambrozie pot dezvolta alergii la castraveți, pepeni și alte fructe și legume. Sunt câteva specii de plante, care nu afectează persoanele care suferă de alergii. Acestea sunt margaretele și orhideele (cele care nu conțin polen) și trandafirii (polenul acestora este foarte puțin nociv, provocând rar alergii).

Sursa: acaai.org, sfatulmedicului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *