4 December 2024
mun. Chișinău

Călcăm sau nu hainele bebelușilor?

calcam-bebelusuluiOdată ce își văd puii veniți pe lume, proaspetele mămici se confruntă cu mai multe dileme, printre care să calce sau nu hainele bebelușilor. Sunt o mulțime de site-uri cu sfaturi despre creșterea copiilor, care le recomandă mamelor să calce hainele nou-născuților după fiecare spălare, însă niciunul nu prezintă argumente clare care ar face din călcat un lucru indispensabil pentru o mămică și așa obosită după nopțile nedormite.

Unul dintre motivele invocate este dezinfectarea hainelor. Temperatura înaltă va distruge microbii de pe hăinuțe, asigurându-i bebelușului o protecție suplimentară împotriva îmbolnăvirilor. În general, se recomandă ca rufele bebelușului să fie spălate cu detergenți cu acțiune blândă și la temperaturi joase, de 30 – 40 grade Celsius. De aceea, este posibil să nu fie distruși toți microbii prin spălare.

calcam-hainele-bebelusului-totul-despre-mame-624x415De asemenea, în timpul uscării, lucrușoarele pot aduna mult praf și bacterii periculoase pentru nou-născut, care are imunitatea incomplet formată. Unii specialiști susțin că este important călcatul, în special atunci când copilul devine foarte activ, se târăște pe jos și pune mâinile peste tot. Paraziții intestinali reprezintă o problemă cu care se confruntă multe mămici de bebeluși. Copilul se poate infesta cu ouă de paraziți intestinali acasă, la plimbare, la terenul de joacă sau la grădiniță. Aceste ouă sunt foarte rezistente, putând rămâne mult timp pe piele, pe fructe sau legume nespălate sau chiar în cutele hainelor.

Un alt motiv invocat de mai multe mame este că hainele odată călcate devin mai moi și plăcute la atingere.

Tatiana-Culesin
Foto: Tatiana Culeșin

Tatiana Culeșin, pediatru – alergolog în cadrul Institutului Mamei și Copilului a specificat că tinerele mame trebuie neapărat să spele, dar și să calce hăinuțele bebelușilor în primele luni de viață, ulterior procesul nu mai este obligatoriu. “Pielea micuților este sensibilă și orice leziune oricât de mică ar fi se poate infecta. Hăinuțele trebuie călcate și spălate impecabil, mai ales în primele zile de viață, atunci când cordonul ombilical al bebelușului încă nu a căzut. În această perioadă, și băițele micuțului se fac doar în apă fiartă”.

Specialiștii în parenting, dar și mamele au păreri împărțite în privința acestui subiect. Dacă unii recomandă, în continuare, călcarea hainelor până după vârsta de un an, alții susțin că acest proces este inutil, iar situațiile când rufele bebelușului s-ar întâlni cu bacterii periculoase sunt aproape inexistente. Câtă vreme hainele vin în contact cu mediul înconjurător cu bebeluș cu tot, să-i dezinfectezi rufele, dar nu și aerul pe care-l respiră, toate lucrurile pe care le atinge, mâinile tale, apa cu care-l speli, călcatul hainelor e inutil.

shutterstock_234452314De asemenea, s-a constatat că dezinfectatul și călcatul hainelor și curățenia excesivă pot afecta microbiota copilului (totalitatea microorganismelor care populează tegumentele și cavitățile naturale ale organismului, în special intestinele), care are un rol  important asupra dezvoltării sistemului imunitar și influențează riscul de a face numeroase boli, de la diabet la cancer.

Dezbaterile privind acest subiect le pun pe jar pe mămici. „Calc hainele copilului meu de când s-a născut, mi se pare firesc ca puiul meu să aibă hăinuțele calde și moi. Însă, din păcate, ne îmbolnăvim destul de des, în comparație cu ceilalți copii de vârsta lui, nu știu dacă e de vină călcatul sau există alți factori”, a spus pentru e-medicina Alina Zara, mama unui băiețel de doi ani.

Alte mămici, alte păreri. Majoritatea mamelor intervievate a spus că nu calcă decât o parte dintre haine, dar nu și lenjeria copiilor. „Nu văd rostul unei igiene excesive, odată ce oricum bebelușul va contacta inevitabil cu mediul înconjurător plin de bacterii de tot felul. Nu poți ține copilul într-o bulă sterilă, din acest motiv călcatul rufelor, după primele luni de viață, este o pierdere de timp”, a spus Daniela Ojog mama unui copil de șase ani.

kak-stirat-veshchi-dlya-novorozhdennogo-v-roddomPotrivit unor studii efectuate de microbiologi din SUA, acei copii care sunt lăsați încă din primul an de viață să intre în contact cu tot felul de microorganisme au o imunitate crescută, suferă mai rar de alergii și sunt în general mai sănătoși decât cei crescuți într-un mediu cât mai steril. Și asta datorită sistemului imunitar, care este expus la tot felul de microbi, învață să se adapteze și se dezvoltă treptat.

Totuși majoritatea specialiștilor le recomandă proaspetelor mămici să calce hainele noi și să spele rufele bebelușilor separat de a cele ale adulților.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *