14 July 2024
mun. Chișinău

Cât de sănătos este porumbul dulce?

porumbCând vine sezonul porumbului, este greu să reziști acestei tentații dulci. Și nici nu se recomandă, deoarece porumbul dulce este o gustare tocmai potrivită pe timp de vară. Poate fi cumpărat la colț de stradă sau poate fi gătit acasă în diferite forme și combinații. Ne-am obișnuit să îl mâncăm fiert sau copt, dar puțini știu că este la fel de gustos și sănătos atunci când este consumat crud, în salate, sau în combinație cu diferite legume. Ascunde o mulțime de beneficii, deși și-a câștigat o reputație mai rea, pentru că mulți spun că îngrașă sau că nu conține substanțe nutritive. Specialiștii dau asigurări, însă, că porumbul este sănătos și că în cantități moderate nu face rău siluetei.

În 100 de grame de porumb dulce sunt aproximativ 86 de calorii. Chiar dacă este bogat în zahăr, porumbul nu îngrașă. Un știulete conține de patru ori mai puțin zahăr decât un măr. De asemenea, porumbul are mult mai puține calorii decât alte cereale precum orezul sau grâul. Mai mult, acesta este mai sănătos pentru că nu conține gluten și poate fi consumat fără grijă de cei care suferă de boala celiacă.

watermarked-Porumb CaloriiCa și legumele galbene sau portocalii, porumbul conține betacaroten și luteină. Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru sănătatea ochilor și pentru menținerea tinereții. Carotenoizii sunt antioxidanți puternici care protejează organismul de efectul radicalilor liberi, reducând astfel riscul apariției bolilor inimii și chiar a cancerului.

porumbul 3Porumbul este bogat și în vitamine, în special C, A și cele din grupul B. Spre exemplu tiamina (vitamina B1) este necesară pentru memorie și, în general, pentru sănătatea cognitivă, precum și pentru prevenirea unor boli precum Alzheimer. Acidul folic (vitamina B9) este esențial pentru sănătatea cardiovasculară, joacă un rol important în creșterea și regenerarea celulelor și este foarte necesar pentru femeile însărcinate pentru că este bun pentru dezvoltarea normală a fătului. Vitamina C este necesară pentru imunitate.

Porumbul dulce este o sursă foarte bogată de fibre, în special insolubile, care sunt foarte bune pentru digestie. Datorită acestor substanțe nutritive, intestinele și stomacul funcționează normal, iar resturile și toxinele sunt eliminate din colon. 

Aceste beneficii sunt valabile, însă, doar în cazul porumbului dulce proaspăt, fiert sau copt. Acesta poate deveni nociv, când este scăldat în prea mult unt sau când i se adaugă o cantitate prea mare de zahăr sau sare. De asemenea, porumbul dulce conservat ar putea conține diverse adaosuri dăunătoare pentru sănătate.

Sursa:

  • home.bt.com
  • nutrition-and-you.com
  • eatingwell.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *