14 July 2024
mun. Chișinău

Cât ne va costa deservirea delegațiilor străine?

Cadouri, flori și mâncare de peste șapte mii de lei. Atât va costa statul deservirea pentru o zi a președinților, șefilor de parlamente și premierilor aflați în vizită în Moldova. Cheltuielile pentru tot programul, însă, care mai include ceremonii, birotică și traducere, vor ajunge la 10700 de lei. Costurile sunt prevăzute în Regulamentul privind utilizarea banilor pentru deservirea delegațiilor străine, elaborat de Ministerul de Externe și cel al Finanțelor.

Conform documentului, delegațiile sunt împărțite în trei grupuri. Din prima fac parte șefii de stat, ai parlamentelor și prim-miniștrii. În cea de-a doua grupă sunt incluși miniștrii, reprezentanți ai misiunilor internaționale, personalități remarcabile din domeniul culturii, științei și societății civile.

Iar în cel de-l treilea grup se regăsesc viceminiștrii, secretarii de stat, conducătorii autorităților publice locale și experți străini din cadrul unor proiecte regionale sau internaționale. O recepție, adică prânzul, cina, cocktail și fourchette, destinată șefilor de stat, președinților de parlament și premierilor va fi de 1800 de lei. Pentru celelalte două grupuri costul variază între 950 și 1350 de lei.

Pentru activitățile culturale vor fi alocați între 500 și 600 de lei pentru fiecare membru al delegației. Pentru cadourile oferite șefilor delegațiilor străine din prima grupă suma nu va trebui să depășească 3000 de lei, pentru celelalte delegații – între 750 și 1500 de lei.

Pentru organizarea ceremoniei de întâmpinare a unei delegații oficiale sunt prevăzuți 350 de lei. Pentru florile care vor fi înmânate oficialilor și cele destinate amenajării sălilor este prevăzută o sumă care variază între 700 și 2100 de lei. Pentru remunerarea traducătorilor, în funcție de delegație, se va aloca între 600 și 800 de lei pentru o oră. În cadrul unei vizite vor putea fi oferite cel mult trei recepții, iar numărul participanților din partea gazdei nu trebuie să-l depășească pe cel al delegației străine. Cazarea se va face, în funcție de rangul oficialilor, în hoteluri de cinci și patru stele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *