23 July 2024
mun. Chișinău

Cererile pentru indemnizațiile paternale, depuse și online

Mai puțin timp și bani pierduți la ghișee. Tații vor putea depune și online cererile pentru acordarea indemnizației paternale. Noile facilități, aprobate de Guvern, au fost propuse de Ministerul Sănătății și Muncii.

Cererea pentru indemnizația paternală va putea fi aplicată prin intermediul portalului guvernamental www.servicii.gov.md sau pe pagina Casei Naționale de Asigurări Sociale – www.cnas.md. Cererea electronică se completează și se transmite accesând serviciul „e-Cerere Indemnizații Familiilor cu Copii”. Solicitantul introduce în casetele speciale IDNP-ul lui și al copilului.

Pentru a beneficia de concediul paternal de 14 zile, solicitarea va trebui să fie făcută la locul de muncă în primele 56 de zile de la data nașterii copilului. Cererea și actele necesare se examinează în termen de 30 de zile de la data înregistrării solicitării.

De asemenea, proiectul Ministerului Sănătății și Muncii prevede și o nouă metodă de stabilire a plafonului pentru indemnizația de îngrijire a copilului în primii trei ani.

Astfel, venitul total asigurat pentru acordarea acestei alocații nu trebuie să depășească suma a cinci salarii medii pe economie înmulțită la 12. În actualele condiții, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului nu trebuie să depășească 8800 de lei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *