21 May 2024
mun. Chișinău

Câteva minute de mers pe jos pot reduce îmbolnăvirile și decesul prematur, cauzate de sedentarism

Pentru a combate riscurile pentru sănătate ale statului pe scaun toată ziua, la birou, sau acasă, pe canapea în fața televizorului, specialiștii ne îndeamnă să ieșim la o plimbare rapidă. Noile cercetări, publicate de British Journal of Sports Medicine, arată că persoanele care fac cel puțin 22 de minute de mișcare în fiecare zi reduc riscul de deces prematur.

Cei mai mulți oameni din țările occidentale petrec între 9 și 10 ore zilnic fiind sedentari, în afara programului dedicat somnului, cele mai multe ore fiind în timpul programului de muncă, au remarcat cercetătorii.

Sedentarismul, corelat cu riscul de deces timpuriu, a fost studiat de oamenii de știință care au vrut să examineze cum poate apărea acest risc și cât de multă activitate fizică este necesară pentru a-l reduce.

Cercetătorii au examinat de câtă activitate fizică ar fi nevoie, dacă oamenii ar opta pentru o plimbare rapidă sau grădinărit. Asta pentru că plimbarea stimulează concentrarea și este o activitate blândă cu articulațiile. Pentru studiu, oamenii de știință norvegieni au combinat datele din patru studii anterioare efectuate pe 12.000 de persoane cu vârsta de 50 de ani sau mai mult care au purtat aparate de monitorizare montate pe șolduri pentru a măsura timpul activ și sedentar. Au fost excluse datele de la miezul nopții până la ora 06:00, când oamenii, de obicei, dorm.

Analiza a indicat faptul că mai mult de 12 ore de sedentarism zilnic au fost corelate cu un risc cu 38% mai mare de deces prematur doar în rândul persoanelor care dedicau mai puțin de 22 de minute pe zi unor activități fizice moderate sau mai alerte.

Nu a existat o limită pentru perioada de timp sedentar care să declanșeze riscuri pentru sănătate, dar orice creștere a activității fizice moderate s-a tradus printr-o reducere a riscului de deces prematur.

Rezultatele întăresc recomandarea Centrelor americane pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) privind activitatea fizică pentru adulți, care indică 150 de minute pe săptămână de exerciții aerobice moderate, cum ar fi mersul pe jos.

Împărțite în 7 zile, 150 de minute într-o săptămână echivalează cu puțin peste 21 de minute zilnic.

CDC mai recomandă adulților să facă activități de întărire a mușchilor de cel puțin două ori pe săptămână pentru principalele grupe musculare, de la nivelul picioarelor, șoldurilor, spatelui, burții, pieptului, umerilor și brațelor.