21 May 2024
mun. Chișinău

Ce este bine să mâncăm după mesele copioase de sărbători

În perioada sărbătorilor de iarnă, aproape fiecare dintre noi obișnuiește să facă excese alimentare. Este greu să ne abținem să gustăm din toate preparatele puse pe masă. Bunătățile culinare consumate haotic și în cantități exagerate ne pot însă înrăutăți digestia. De aceea, pentru a preveni eventualele probleme care îți pot transforma sărbătorile într-un adevărat coșmar, este bine să pui pe lista de cumpărături câteva dintre fructele recunoscute pentru rolul de a ușura digestia. Printre acestea se numără ananasul și fructele de kiwi, care nu fac rău stomacului, dacă sunt mâncate imediat după masă.

Foto: Luminița Suveică

Nutriționista Luminița Suveică a menționat pentru emedicina.md că este recomandat să consumăm câteva felii de ananas crud, imediat după mesele copioase. Acest fruct stimulează enzimele digestive să facă față unei eventuale cantități exagerate de hrană. Și asta datorită enzimei vegetale – bromelina (enzimă proteolitică) conținută în ananas și care ajută la digestia proteinelor, ce se găsesc în abundență pe masa de sărbătoare.

Și fructul de kiwi ajută la prevenirea și ameliorarea tulburărilor digestive. Dacă mănânci un kiwi imediat după masă, acesta va stimula stomacul să producă mai mult acid, pentru a mistui mai iute alimentele. În plus, acest fruct îți asigură de trei ori doza zilnică necesară de vitamina C. Un alt amănunt important este că fructul de kiwi combate oboseala.

Un alt sfat pe care ni-l oferă nutriționiștii este să nu facem abuz nici de mâncare, nici de băutură. Este indicat să ne ridicăm de la masă când simțim că suntem sătui și încă ne mai este puțin foame. Astfel, procesul de digestie se poate desfășura în condiții normale. De asemenea, după masă ar fi bine să facem o plimbare în aer liber.

Iar după sărbători, nutriționista Luminița Suveică ne îndeamnă să adoptăm un regim alimentar sărac în calorii și care să includă ciorbele din legume și salatele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *