17 June 2024
mun. Chișinău

Ce plante să ții în casă ca să ai aer curat

Plantele care cresc în ghiveci în casă nu doar îți fac locuința mai frumoasă, ci și îți asigură un aer mai curat. Datorită acestora, numărul toxinelor din încăpere, cum ar fi benzenul, formaldehidele și amoniacul, este redus. NASA a întocmit o listă cu plantele de casă, care sunt cele mai eficiente pentru îmbunătățirea calității aerului. Mai jos vă prezentăm câteva dintre ele:

Aloe Vera

Aloe-Vera-GelAceste plante, ușor de îngrijit și iubitoare de soare, ajută la purificarea aerului de formaldehide (gaz incolor, toxic, cu miros iritant) și benzen, care ajung în casă din diverse produse chimice utilizate pentru curățenie și igiena personală. Cel mai bine este să țineți ghiveciul cu aloe vera în locuri însorite. Pe lângă faptul că vă asigură un aer mai curat, gelul din interiorul frunzelor acestei plante vă va ajuta să tratați rănile sau arsurile.

Planta păianjen

watermarked-spider-plantChiar dacă aveți tendința să neglijați plantele de casă, vă va lua ceva timp să scăpați de aceasta. Planta păianjen este una dintre plantele în ghiveci cel mai ușor de întreținut. Cu o mulțime de frunze și flori mici, aceasta are capacitatea de a neutraliza benzenul, formaldehidele, monoxidul de carbon și xilenul, un solvent utilizat în industria de piele și cauciuc, precum și pentru imprimare. De asemenea, este o plantă sigură pentru animalele domestice.

Gerbera

watermarked-gerber-daisy.jpg.638x0_q80_crop-smartNumită și margareta nobilă, această plantă cu flori multicolore este extraordinar de eficientă pentru purificarea aerului de tricloretilena, solvent folosit în curățătoriile chimice. Este bună și pentru filtrarea benzenului, folosit în cerneală. Sunt flori care iubesc enorm soarele.

Planta șarpe

watermarked-Modernica_nyc_snake_plant_white_1024x1024Cunoscută în popor și cu denumirea de ”limba soacrei”, această plantă este foarte rezistentă la diferite condiții. Este una dintre cele mai eficiente plante pentru filtrarea formadelhidei, a oxizilor de nitrogen și altor chimicale din aer. Este ușor de întreținut, trebuie ținută în condiții de iluminare scăzută și preferă umiditatea.

Photos auriu

watermarked-111551643_2371f6e57f_bO altă plantă perfectă pentru curățarea aerului de formaldehide este photosul auriu, care rămâne verde chiar și în camerele întunecoase. De aceea, o puteți ține chiar și în garaj pentru că, anume în această încăpere, se adună o mulțime de substanțe toxice dăunătoare.

Dracena

watermarked-dracaena-marginata-tricolor-into-light-yellow-900Marginile roșii ale frunzelor acestei plante aduc o doză de culoare în orice încăpere. Dracena poate crește până în tavan și este eficientă pentru purificarea aerului de xilen, tricloretilenă și formaldehidă. Preferă lumina moderată și este foarte puțin pretențioasă.

Crinul păcii

watermarked-PLT8inspath_wdtpr09SMP_PFO floare care va fi, în mod sigur, admirată de musafiri, dar care pe lângă frumusețe este și foarte benefică în orice locuință. Este ușor de îngrijit și înflorește chiar dacă uiți să o uzi. NASA o califică drept una dintre cele mai eficiente plante pentru purificarea aerului, pentru că filtrează toate cele mai des întâlnite substanțe chimice, adică formaldehidele, benzenul și tricloretilena, toluenul și xilenul.

Ficus Benjamin

watermarked-weeping-fig-tree-indoorsCunoscut și ca ficusul plângător, este recomandat pentru filtrarea aerului de formaldehide, benzen, tricloretilenă. Nu trebuie ținut la umbră, dar nici expus direct la lumina soarelui.

Azalea

watermarked-azaleeEste o plantă cu flori foarte frumoase, care va atrage toate privirile vizitatorilor. Are capacitatea de a curăța rapid aerul din casă, neutralizând o mulțime de substanțe toxice. Preferă lumina naturală, dar nu îi plac temperaturile prea ridicate.

Sursa: mnn.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *