27 July 2024
mun. Chișinău

A rămas însărcinată după nouă ani de încercări

watermarked-viber image4Are 32 de ani și trăiește bucuria unui mare vis împlinit. Deja ține în brațe doi copii minunați, o fetiță și un băiețel, concepuți prin fertilizare in vitro, o tehnică folosită în cazul în care tratamentele și procedurile clasice nu mai funcționează. Este vorba despre Irina Braga din Capitală. Femeia și soțul său au încercat să devină părinți timp de nouă ani. Minunea s-a produs însă în urma procedurii de reproducere umană asistată efectuată în Cehia. Iar sarcina a fost monitorizată de directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, și de obstetrician – ginecologul Marcel Bejan.

watermarked-viber image6Acum câteva săptămâni, Irina Braga a adus pe lume, prin cezariană, o fetiță cu o greutate de 2,4 kg și un băiețel de – 1,7 kg. Sarcina a fost una cu probleme. La a 12 – a săptămână a fost o tentativă de avort spontan. La 22 – 23 de săptămâni de sarcină a început să se scurteze colul uterin. În acest caz apare riscul de avort spontan sau naștere prematură. Medicii au fost nevoiți să recurgă la cerclaj (cusătură) la nivelul colului uterin. La 29 – 30 –a săptămână, în urma ecografiei, s-a constatat că unul dintre feți se dezvoltă mai încet decât celălalt. Astfel, de la 22 până la 37 de săptămâni, gravida a fost spitalizată și tot la acest termen a născut.

Gladun
Foto: Sergiu Gladun

Directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun a declarat pentru emedicina.md că: Am reușit să depășim toate momentele dificile datorită încrederii părinților și mamei, în primul rând, în medici. Rolul viitoarei mame este foarte important în astfel de momente. Cu încredere și cu respectarea tuturor controalelor și sfaturilor doctorilor, orice femeie trece mai ușor peste greutăți. În plus, rata succesului este foarte mare. Dacă până acum câțiva ani, medicii erau nevoiți să le spună femeilor că nu vor putea vreodată să aducă pe lume un copil, acum, datorită acestei metode, le reînvii speranța ”.

watermarked-21-e1421393091563
Foto: Marcel Bejan

Și obstetrician – ginecologul Marcel Bejan a menționat că încrederea și buna relație dintre pacient și medic au un rol foarte important.Orice sarcină este dificilă, inclusiv cea apărută după fertilizarea in vitro, care presupune multe riscuri. Dar acestea trebuie depășite pentru că, această metodă contemporană de concepere a copiilor le oferă cuplurilor infertile fericirea de a fi părinți.

watermarked-viber image8La rândul său, mama bebelușilor ne-a dezvăluit faptul că datorită medicilor de la Institutul Mamei și Copilului a reușit să-și realizeze cel mai mare vis – de a deveni mamă. ”Cel mai important e să ai răbdare, să ai grijă de sănătatea ta și a copilului, să crezi în tine și să urmezi sfaturile medicilor. Eu am avut marele noroc să dau peste medici profesioniști, care mi-au oferit, pe lângă asistență medicală, și sprijin moral, psihologic și m-au încurajat să merg mai departe. Le recomand tuturor femeilor să nu renunțe la visuri și să facă tot ce le stă în putință, dacă vor să devină mame”, a mărturisit Irina Braga.

Până în anii ’70, în lume, singura soluție pentru cuplurile care își doreau copii, dar din diverse motive nu puteau să-i conceapă, era adopția. Apoi, medicina a venit cu metoda fertilizării in vitro.

Procedura de reproducere umană asistată constă în stimularea ovarelor cu hormoni, prelevarea a două-trei ovule care se pun în eprubetă, împreună cu sperma. Apoi, ovulul fecundat este implantat în uterul femeii, acolo unde se dezvoltă ca un embrion normal. O sarcină apărută după fertilizarea in vitro decurge la fel ca o sarcina obținută pe cale naturală. Sunt totuși destule riscuri, printre care posibilitatea unei sarcini extrauterine, de pierderea sarcinii sau de nașterile multiple, având în vedere faptul că, de obicei, se implantează mai multe ovule fecundate.

Șeful institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, a mai menționat că numărul copiilor concepuți prin metoda de reproducere umană asistată crește de la un an la altul. Și asta din cauza majorării numărului cuplurilor infertile, care, în prezent, sunt în proporție de 15-20 la sută.

Potrivit lui Sergiu Gladun, cele mai frecvente cauze ale acestei boli sunt:

  • Impermeabilitatea trompelor uterine, aceasta fiind una dintre cauzele majore ale infertilității;
  • Factorul ovarian (problema constă în ovare) – dereglare hormonală. Foliculii nu sunt capabili să se maturizeze în ovar, nu sunt eliberați. În consecință, nu se produce ovulația;
  • Factorii masculini – număr scăzut de spermatozoizi, incapabilitatea unui spermatozoid de a ajunge la ovul și de a fecunda, etc.
  • Factorul uterin – tumori ale uterului, miomuri, boli provocate de avorturi sau alte cauze;
  • Cauze imunologice.

Deși este o procedură costisitoare, performanțele reproducerii umane asistată medical devin din ce în ce mai remarcabile.

În 2015, la Institutul Mamei și Copilului s-au înregistrat 6000 de nașteri. Dintre acestea, 160 de bebeluși au fost concepuți prin fertilizare in vitro. 79 de mame au adus pe lume gemeni, opt femei au născut tripleți, iar una – cvadrupleți.

O procedură de fertilizare în vitro costă, în țara noastră, între 40 și 60 de mii de lei. Pe viitor, cuplurile infertile ar putea beneficia de o procedură gratuită… 

Creatorul primului copil obținut prin tehnica reproducerii umane asistată este fiziologul și biologul britanic Robert Edwars, laureat al  Premiului Nobel pentru Medicină. Cercetătorul a murit în 2013. Cazul reușit i se datorează și medicului obstetrician englez Patrick Steptoe.

watermarked-viber image7Primul copil creat in vitro s-a născut în 1978. Este vorba despre Louise Brown din Marea Britanie. Iar cel de-al doilea – în India, tot în același an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *