17 June 2024
mun. Chișinău

Mergi la concert? Nu uita să iei dopurile pentru urechi

watermarked-541c46daa0761Fiți atenți, fani ai petrecerilor gălăgioase! Atunci când mergeți la un festival de muzică, să vă luați neapărat dopuri pentru urechi. Un nou studiu a scos la iveală faptul că acestea previn pierderea temporară a auzului, ca urmare a expunerii la sunete puternice.

La sondajul JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery au participat 51 de persoane cu auz normal, care au mers la un festival de muzică în aer liber, în orașul Amsterdam. Timp de patru ore și jumătate, 25 dintre ei au avut dopuri de silicon în urechi, iar ceilalți 26 – nu. În medie, nivelul sunetului în timpul concertului a fost de 100 decibeli.

Participanții, care au aproximativ 27 de ani, au făcut un test de auz înainte de concert. După festival, ei au fost verificați din nou. Cercetătorii au stabilit că cei care au purtat dopuri pentru urechi au avut o pierdere temporară a auzului de 8%, iar cei care au ascultat muzică fără protecție au prezentat o surditate de 42%.

”Am demonstrat că dopurile pentru urechi sunt eficiente în cazul concertelor cu muzică la volum maxim”, a declarat dr. Dr. Wilko Grolman, autorul studiului și profesor la Centrul Medical al Universității din Utrecht, Olanda. Oamenii de știință au testat participanții la studiu și pentru tinitus sau așa-numitul ”țiuit în ureche”. Astfel, acesta a fost înregistrat la 12%
dintre cei cu dopuri și la 40% dintre cei fără.watermarked-tinnitus

Auzul este în siguranță la zgomote de 100 de decibeli timp de doar 15 minute, explică dr. Craig Kasper, de la New York Hearing Doctors. “Tot ce este peste 85 de decibeli, trebuie să stârnească îngrijorare. Când sunteți expuși la sunete de 100, 105, 110 decibeli, ceea ce e ceva obișnuit pentru concerte, atunci trebuie să vă gândiți cum vă protejați, pentru că apare riscul surdității permanente”, spune Craig Kasper.

Sursa: CNN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *