23 July 2024
mun. Chișinău

Noi servicii gratuite acordate în instituțiile medicale primare

Moldovenii vor avea din acest an acces la noi servicii medicale gratuite. Guvernul a operat, în data de 11 mai, modificări în Programul unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Rectificările vizează gravidele, copiii, bolnavii de tuberculoză, HIV şi cancer.

Astfel, bolnavii de cancer vor primi gratuit proteze externe şi implanturi mamare. În același timp, gravidele vor putea face dublu şi triplu test prenatal. Este vorba despre două investigații biochimice, care permit depistarea malformațiilor congenitale, defectelor de tub neural şi schimbările cromozomiale. Testele vor fi făcute de către femeile din grupul de risc, la recomandarea medicului.

Modificările aprobate mai prevăd asigurarea pacienților cu medicamente şi dispozitive medicale de unică folosință, pentru realizarea la domiciliu a procedurilor medicale simple. Totodată, persoanele cu HIV vor putea face tratamente antiretrovirale acasă sau la instituția medicală din localitate.

Potrivit documentului, copiii cu nevoi speciale, cu vârsta de până la trei ani, vor beneficia de servicii medicale de reabilitare gratuite. Ei vor fi monitorizați şi asistați de medici neurologi, pediatri, logopezi şi kinetoterapeuţi.

Consumatorii de droguri vor beneficia de consiliere psihologică şi psihoterapeutică gratuită în instituțiile medicale primare. Tot aici vor face şi tratamentul de substituție cu metadonă. În prezent, aceste servicii sunt oferite doar la Dispensarul Republican de Narcologie.

Programul unic mai prevede desfășurarea campaniilor de screening pentru depistarea precoce a maladiilor netransmisibile. Acestea vor fi organizate de Ministerul Sănătății şi Compania Națională de Asigurări în Medicină, în cadrul instituțiilor medicale primare.

Totodată, din acest an, adolescenții care au o viață sexuală activă, tinerii şi femeile de vârstă fertilă din familii sărace vor fi asigurați gratuit cu prezervative. De asemenea, pentru diagnosticarea tuberculozei va fi utilizată procedura de radiografie standard, în loc de micro-radio-fotografie, aplicată în prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *