14 July 2024
mun. Chișinău

Află cât va costa polița medicală în 2016

Polița medicală nu se va scumpi în 2016. Prețul acesteia va rămâne la nivelul celui de anul trecut – de 4056 de lei. Neschimbată rămâne și valoarea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Autoritățile au planificat venituri și cheltuieli în sumă de 5,8 miliarde de lei. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege elaborat de către Ministerul Sănătății, propus pentru dezbateri publice și care urmează să fie supus votului în Guvern și Parlament. 

Documentul mai prevede creșterea veniturilor cu 16% de pe urma  achitării primelor de asigurare medicală de către angajatori și angajați. În total, ar putea fi acumulate peste trei miliarde de lei. Potrivit estimărilor autorităților, 50 de mii de persoane fizice vor cumpăra în 2016 polițe de asigurare medicală, cu 2000 mai multe față de anul trecut.

De asemenea, din bugetul de stat urmează să fie alocate 62 de milioane de lei pentru asigurarea bolnavilor de diabet zaharat cu insulină, cu 72,2 la sută mai mult decât în 2015.

Pentru continuarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătății” vor fi transferate aproximativ 90 de milioane de lei. Suma este mai mare cu peste 86 la sută, decât cea cheltuită anul trecut.

Pentru asigurarea medicală a categoriilor persoanelor asigurate de Guvern, statul va oferi cu peste opt la sută mai mulți bani. Suma estimată este de peste 2,4 miliarde de lei.

Autoritățile mai intenționează să reducă în 2016 din valoarea Fondului de dezvoltare și modernizare a instituțiilor medicale publice. Proiectul de lege prevede, pentru această categorie de cheltuieli, doar 95,9 milioane de lei, cu 40,5 la sută mai puțin față de anul trecut.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, 85 la sută din populația țării este asigurată medical.

Mai multe detalii despre unde poate fi cumpărată polița medicală aflați accesând link-ul: emedicina.md

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *