14 September 2024
mun. Chișinău

CNAM a început finanțarea tratamentului minim-invaziv pe cord pentru copii

Primele operații pe cord la copii, prin metoda minim-invazivă, au fost finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Șapte copii cu patologii cardiace au beneficiat de tratament gratuit la începutul lunii mai. Finanțarea intervențiilor din contul fondurilor de asigurări medicale a fost solicitată de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, la începutul anului 2017.

Tratamentul bolilor cardiace la copii, prin metoda minim-invazivă, a fost implementat în țara noastră acum un an, de către o echipă de medici cardiochirugi din țara noastră, în colaborare cu un specialist din Suedia. Datorită sponsorilor, în această perioadă, mai mulți minori au fost operați gratuit. Deoarece în țară sunt mulți copii cu patologii cardiace, care necesită tratament minim-invaziv, medicii au solicitat CNAM să acopere cheltuielile pentru intervenții.

Necesitatea finanțării intervențiilor minim-invazive pe cord la copii a fost discutată în februarie în cadrul mai multor ședințe la care au participat ministrul Sănătății, conducerea CNAM și medici cardiochirugi. Atunci a fost luată decizia potrivit căreia CNAM să acorde bani pentru intervenții chiar din acest an.

Foto: Ruxanda Glavan

Ministerul Sănătății a decis atunci să ofere o șansă familiilor care nu pot să-și asume aceste cheltuieli. Viața copiilor pentru noi este prioritară și nu vom admite ca aceasta să depindă de o anumita sumă de bani. Ca urmare, Ministerul Sănătății a solicitat CNAM să înceapă contractarea intervențiilor minim-invazive pe cord la copii din acest an. Astfel, la începutul lunii mai, CNAM a alocat bani pentru șapte intervenții. În perioada august-septembrie urmează să fie efectuate alte zece operații. CNAM a dat asigurări că va finanța o parte dintre cazuri”, a declarat pentru emedicina.md Ruxanda Glavan.

O intervenție minim-invazivă pe cord la minori costă până la 4000 de euro. Totodată, până la implementarea tratamentului în țară, părinții își tratau copiii în clinicile peste hotare. Ca urmare, puține familii aveau posibilitatea să acopere cheltuielile pentru spitalizare și tratament.

Foto: Ion Popovici

Compania de Asigurări în Medicină documentează fiecare caz. În funcție de bugetul disponibil, compania decide numărul de intervenții care vor fi finanțate. Sperăm ca această colaborare să aibă continuitate. Ne propunem, ca din anul 2018, aceste intervenții gratuite să fie disponibile pentru toți pacienții”, a precizat pentru emedicina.md profesorul Ion Popovici.

De intervenții gratuite, finanțate de CNAM, au beneficiat și familiile Dimidiuc și Arhirii.

Fetița noastră s-a schimbat radical după operație. A devenit mai activă, aleargă, totul este diferit. Înainte ne era frică, în fiecare noapte ascultam dacă îi bate inima. Acum se simte bine. Suntem fericiți. Este singurul nostru copil. Le mulțumesc medicilor și ministrului Sănătății pentru implicare”, a povestit Tatiana Dimidiuc.

Când am aflat prețul intervenției am fost demoralizați. Nu ne puteam permite aceste costuri. Ne gândeam să apelăm la organizațiile de caritate sau să luăm credit”, a spus Ina Arhirii.

Aproximativ 400 de copiii se nasc, în fiecare an, cu malformații congenitale cardiace. Aproximativ 30 la sută dintre ei necesită tratament minim-invaziv.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *