17 June 2024
mun. Chișinău

A curs sânge de deputat la Parlament. Aleșii poporului au donat sânge pentru copiii bolnavi

Dacă nu se duce Mohamed la munte, vine muntele la Mahomed. Reprezentanții Centrului Național de Transfuzie a Sângelui au mers astăzi la Parlament, pentru ca deputații să doneze sânge pentru copiii aflați în dificultate. Acțiunea a fost organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, sărbătorită anual în data de 1 iunie. Aleșii poporului s-au bucurat că laboratorul de colectare a sângelui a fost amenajat în incinta legislativului. Și asta pentru că mulți dintre ei nu reușesc să ajungă la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, din lipsă de timp.

Inițiativa de a dona sânge pentru copiii bolnavi îi aparține președintelui Parlamentului, Andrian Candu. În context, șeful legislativului a declarat că: „Am decis să marcăm Ziua Copilului neobișnuit și mult mai util. În fiecare an suntem în această zi la Parlament, implicați în diverse acțiuni de promovare a copiilor și a politicilor pentru aceștia, dar în acest an am decis să marcăm această zi mai util”.

Totodată, deputata Valentina Stratan a menționat că: „Nu este pentru prima oară când donez sânge, de aceea, nu trebuia să fiu convinsă ca să fac acest gest. Dimpotrivă, eu sunt cea care trebuie să conving cât mai mulți oameni să facă asta, având în vedere că lucrez la Institutul Oncologic acolo unde, în special copiii, au nevoie de sânge pentru a le salva viața. De această dată, acțiunea are scopul de a ajuta copiii cu nevoi speciale. În general, apreciez acțiunea de donare de sânge”.

În același timp, colega sa de partid Valentina Buliga a mărturisit că a decis să doneze sânge inclusiv din motive personale. „În 1989, mămica mea, care avea grupa de sânge cu Rh negativ, a murit din cauza lipsei de sânge. De atunci, în fiecare an, atât eu, cât și prietenii, colegii, rudele oferim o șansă la viață celor care au nevoie, ori de câte ori este necesar și nu doar. Inclusiv această campanie este un motiv de schimbare a atitudinii și a mentalității cetățenilor moldoveni că fiecare dintre noi poate salva o viață.”

Deputații care au donat sânge au primit în schimb, așa cum prevede legea, o adeverință prin care le oferă dreptul la două zile libere de la locul de muncă. „Nu cred o voi folosi. Aș putea să o dăruiesc. Avem mult de lucru și nu ne permitem să lipsim. Unii o pot face, având în vedere că suntem înainte de weekend. Am mai donat sânge. De fiecare dată mă simt mai bine după asta, mai plin de forță. Este îmbucurător faptul că a fost amenajat laboratorul de colectare a sângelui în incinta Parlamentului. Din lipsă de timp nu apucăm să ajungem la Centrul de Transfuzie. Dacă reprezentații Centrului ar veni mai des la Parlament, cel puțin o dată la 60 de zile, am dona sânge mai des. Este un gest frumos și un exemplu bun de a ajuta oamenii”, a menționat deputatul Sergiu Sîrbu.

Și liderul Partidului Popular European din Moldova, deputatul Iurie Leancă a donat sânge. „O fac foarte simplu, din sentimentul solidarității cu cei care au nevoie, mai ales că mi s-a spus că am o grupă rară de sânge. Sunt fericit, dacă știu că sunt de ajutor cuiva.”

Prin urmare, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a salutat inițiativa parlamentarilor de a dona sânge de Ziua Copilului. „Trăim vremuri când timpul este foarte prețios. Suntem implicați în diverse activități, motiv pentru care facem din ce în ce mai rar gesturi umanitare. Însă, deseori, câteva clipe libere din timpul nostru pot însemna o viață întreagă pentru un copil sau un adult, a căror viață atârnă de un fir de ață. Așa că ar fi bine să facem cât mai des astfel de gesturi.”

Foto: Ruxanda Glavan

Evenimentul de donare a sângelui reprezintă una dintre acțiunile Campaniei naționale de donare voluntară a sângelui, organizată anual, în perioada 1-14 iunie.

Multe spitale din lume se confruntă cu deficit de sânge și componente sanguine. Potrivit medicilor, o donație de sânge poate salva până la trei vieți. Anul trecut, în țara noastră au fost efectuate peste 79 de mii de donări de sânge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *