21 May 2024
mun. Chișinău

Ajutor financiar considerabil pentru medicii începători

Indemnizația unică pentru medicii și farmaciștii începători, care vor merge să lucreze în sate, va crește cu 50 la sută. Proiectul Ministerului Sănătății a fost susținut astăzi în Parlament și adoptat de deputați.

Astfel, alocația pentru tinerii specialiști va ajunge până la 45 de mii de lei, cu 15 mii de lei mai mare decât în prezent. Potrivit proiectului Ministerului Sănătății, prima tranșă de 11200 de lei va fi achitată după prima lună de activitate, iar celelalte trei tranșe vor fi plătite la sfârșitul fiecărui an de activitate. Pentru medicii și farmaciștii cu studii medii alocația unică va fi majorată de la 24 de mii la 36 de mii de lei.

Statistica Ministerului Sănătății arată că, anual, aproape fiecare al treilea tânăr care a urmat studii generale în medicină de 9-10 ani renunță să se angajeze în sistemul public al sănătății.

Potrivit datelor oficiale, sistemul medical din țară a pierdut în perioada 2003-2015 peste 3600 de lucrători medicali. Exodul specialiștilor din medicină a fost cauzat, în primul rând, de lefurile mizere. Cei mai mulți au decis să muncească peste hotare, în special în România, iar alții și-au abandonat profesia și s-au angajat în alte domenii mult mai bine plătite din țară și din străinătate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *