14 July 2024
mun. Chișinău

Laboratorul ADN pentru cercetarea crimelor, aprobat de Parlament

În cel mult doi ani, în Capitală, va fi deschis primul laborator ADN destinat cercetărilor criminalistice. Datorită noilor utilaje, infractorii și criminalii vor fi identificați mai rapid de polițiști. Inaugurarea instituției specializate este prevăzută în proiectul cu privire la înregistrarea genetică judiciară, adoptat vineri de Parlament.

Laboratorul ar putea fi deschis în cadrul Institutului Oncologic. În prezent, cel mai des, polițiștii se bazează pe descoperirea clasicelor amprente digitale și pe stabilirea grupei sangvine, un rezultat care nu spune prea multe despre cine este, de fapt, infractorul. Probele biologice sunt însă singurele urme care pot fi utilizate pentru o identificare sută la sută a criminalului.

De asemenea, laboratorul ADN va putea fi folosit în cazul catastrofelor naturale sau accidentelor în masă pentru identificarea victimelor. Proiectul prevede și gestionarea unei baze de date genetice computerizată.

Documentul a fost inspirat de la colegii polițiști din România, Austria, Polonia și Rusia. După adoptarea proiectului, va fi creat un laborator de analiză genetică moleculară și va fi instruit personalul. Pentru asta sunt necesare 3,5 milioane de euro.

Ulterior, cheltuielile anuale de întreținere a laboratorului vor varia între 250 și 500 de mii de euro. Noua practică îi va ajuta pe polițiști să restrângă cercul de bănuiți, iar infractorii vor putea fi identificați prin resturile de piele, fire de păr sau, de exemplu, cojile de semințe lăsate la locul crimei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *