21 May 2024
mun. Chișinău

CNAM: Polița de asigurare medicală va acoperi cheltuielile pentru mai multe intervenții chirurgicale

Statul va finanța mai multe intervenții chirurgicale. Mai exact, este vorba despre operațiile de cataractă, de protezare a aparatului locomotor, de fractură a coloanei vertebrale, precum și în cazurile de accident vascular cerebral ischemic acut și de neuroradiologie intervențională.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a organizat joi, 21 septembrie, o întrunire online cu prestatorii de asistență medicală spitalicească, în cadrul căreia a anunțat că va contracta suplimentar servicii în cadrul a cinci programe speciale. La ședință au participat în jur de 30 de prestatori de servicii medicale spitalicești.

Participanții la întrunire au analizat stadiul de executare, în opt luni ale anului, a cazurilor contractate pe aceste programe și despre capacitățile de acoperire a unui număr suplimentar de servicii. În urma discuțiilor, s-a convenit asupra majorării numărului de cazuri tratate contractate și, respectiv, a sumelor contractuale după cum urmează:

– 680 de intervenții de cataractă (7,4 milioane de lei);

– 196 de operații de protezare a aparatului locomotor (12,4 milioane de lei);

– 55 de cazuri privind neurochirurgia fracturii coloanei vertebrale (2,7 milioane de lei);

– 15 intervenții în cazul accidentului vascular cerebral ischemic acut (circa 300 de mii de lei);

– 15 cazuri de neuroradiologie intervențională (circa 700 de mii de lei).

Pentru contractarea suplimentară, CNAM urmează să încheie acorduri adiționale.

În anul 2023, prețul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) în Moldova a crescut de trei ori — până la 12.636 de lei. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *