14 July 2024
mun. Chișinău

Condiții mai bune pentru persoanele deținute în izolatoare

Este bine știut că în Moldova condițiile de detenție, atât în izolatoare, cât și în celulele pușcăriilor, sunt departe de standardele europene și, deseori, pun în pericol sănătatea fizică și mintală a persoanelor reținute. Cu toate acestea, treptat, autoritățile realizează proiecte privind renovarea izolatoarelor inspectoratelor de poliției și a penitenciarelor. Printre acestea este și Planul de acțiuni de reducere a abuzului și discriminării persoanelor aflate în custodia Poliției, document care este supus dezbaterilor publice. Proiectul, elaborat de Ministerul de Interne, urmează să fie pus în practică în următorii patru ani.

Costul Planului de acțiuni este de 49 de milioane de lei, dintre care 85 la sută reprezintă investiții ale Uniunii Europene. Cei mai mulți bani, peste 27 de milioane de lei, vor fi alocați pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și a infrastructurii izolatoarelor inspectoratelor de poliție.

Potrivit MAI, în prezent, accesul în aceste încăperi la lumină naturală este foarte limitat sau chiar lipsește, iluminarea artificială este slabă. În celule, condițiile igienice sunt precare, ventilația lipsește, iar cearșafurile sunt, de cele mai multe ori, murdare.

În acest mod, urmează să fie realizat mai întâi un proiect de fezabilitate și deviz pentru reconstrucția și amenajarea izolatoarelor din cadrul Poliției, să fie reconstruit izolatorul de detenție provizorie din Bălți, să fie amenajate spații de plimbare, astfel încât, pe lângă lumina și căldura naturală, persoanele reținute să fie protejate de vremea rea.

De asemenea, aproximativ 17 milioane de lei urmează să fie alocate pentru îmbunătățirea condițiilor de transportare a persoanelor reținute sau arestate. Alte 371 de mii de lei, statul intenționează să le aloce pentru instruirea și consilierea psihologică a polițiștilor pentru ca aceștia să nu admită tortura și tratamentul inuman în cazul persoanelor reținute.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *