30 April 2024
mun. Chișinău

Țara noastră, apreciată pentru rezultatele obținute în domeniul sănătății reproductive

Republica Moldova a obținut mari progrese în domeniul sănătății reproductive și planificării familiale. Afirmația a fost făcută de către experții internaționali din Austria și Olanda, în cadrul atelierului „She decides”, organizat la Chișinău. În cadrul evenimentului, au fost propuse soluții pentru îmbunătățirea sănătății reproductive a femeilor și adolescentelor de la noi.

Țara noastră acordă o atenție sporită problemei planificării familiale și drepturilor reproductive încă din 1998. Atunci, cu suportul UNFPA, a demarat o reformă importantă a serviciului perinatal. Măsurile implementate au contribuit la îmbunătățirea calității serviciilor medicale acordate în perioada sarcinii și postnatală.

De asemenea, au fost deschise cabinete de planificare familială în toate spitalele și centrele medicilor de familie, unde tinerii și cuplurile beneficiază de asistență în domeniul planificării familiei și sarcinii. Aceasta a contribuit la reducerea ratei avorturilor și creșterea numărului de gravide luate în evidență până la termenul de 12 săptămâni.

De exemplu, în 2005, în Republica Moldova erau înregistrate peste 16 mii de avorturi. Numărul sarcinilor întrerupte a scăzut anul trecut până la 12. 296.  De asemenea, în anul 2000 doar 68 la sută dintre gravide erau luate în evidență până la termenul de 12 săptămâni de sarcină.  În 2016, acest indicator a fost de aproape 82 la sută”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul evenimentului.

Totodată, din 2005 au început să fie create centre de sănătate prietenoase tinerilor. În prezent sunt 40 de centre, care înregistrează anual până la 100 de mii de vizite. Acolo, tinerii beneficiază gratuit de asistența medicilor ginecologi, urologi, dermatovenerologi. De asemenea, ei sunt consiliați de psihologi și asistenți sociali.

În ultimii ani a fost acordată o atenție sporită promovării modului sănătos de viață, în special în rândul tinerilor. Au fost implementate măsuri pentru profilaxia maladiilor transmisibile și netransmisibile,  combaterea tabagismului, alcoolismului, narcomaniei și obezității, care afectează sănătatea reproductivă.

Din 2017, cuplurile infertile, care dețin poliță de asigurare medicală, pot să beneficieze gratuit de o procedură de fertilizare invitro. Până la sfârşitul acestui an, 30 de cupluri vor face gratuit această procedură. Din 2018, sunt planificate câte 100 de proceduri de fertilizare in vitro, pe an. Ministerul Sănătății consideră necesară această măsură, în condițiile în care în țară există 3000 de cupluri infertile care vor să devină părinți apelând la această procedură”, a precizat ministrul Sănătății.

Angajamentul de care a dat dovadă țara noastră în domeniul asigurării drepturilor femeilor și fetelor la sănătatea sexuală și reproductivă a fost apreciat de directorul Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, Alanna Armitage.

Foto: Alanna Armitage

UNFPA va continua să susțină eforturile Moldovei în domeniul investiției în drepturile sexuale și reproductive ale femeilor și adolescentelor ca bază pentru asigurarea egalității de gen, abilitare a femeilor și dezvoltare economică a țării și asigurarea securității demografice”, a subliniat Alanna Armitage.

„She decides” este o inițiativă globală, instituită în martie 2017, la care participă 45 de țări, inclusiv Republica Moldova. Mișcarea promovează sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, în special planificarea familială. În cadrul acestei inițiative, țara noastră s-a angajat să asigure dreptul la sănătatea reproductivă a femeilor și adolescentelor. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *