14 July 2024
mun. Chișinău

Condiții noi pentru obținerea biletelor pentru sanatorii

Biletele la sanatorii pentru veteranii de război și cei ai structurilor de forță vor fi eliberate deja de Casa Națională de Asigurări Sociale. Până acum, acestea erau oferite de instituțiile unde au activat beneficiarii. Noile reguli sunt valabile pentru persoanele care s-au ales cu diferite boli și traumatisme în urma războaielor, veteranii Ministerului Apărării, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare, ai SIS, ai CNA și veteranii Poliției. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern.

Documentul mai stabilește că, de acum încolo, de bilete pentru sanatorii vor beneficia doar veteranii serviciului militar și cei ai Ministerului de Interne, care au fost decorați cu ordine și medalii sau care au primit titluri onorifice ale Republicii Moldova sau ale URSS.

Cererile pentru tratamente vor fi depuse la CNAS. Doritorii vor prezenta copiile actelor de identitate, legitimațiile de veteran sau de participant la război și, după caz, certificatele privind gradul de dizabilitate și documentele care confirmă existența ordinelor și medaliilor.

Biletele vor fi distribuite trimestrial de CNAS caselor teritoriale de asigurări sociale proporțional numărului de veterani din raioane sau municipii.

Un aspect important este că beneficiarii vor fi obligați să se prezinte cu biletul de tratament sanatorial la medicul de familie, iar dacă specialistul constată contraindicații pentru tratament deținătorul va fi obligat să restituie biletul timp de trei zile.

De asemenea, la întoarcere, în 20 de zile, beneficiarul este obligat să prezinte cuponul detașabil al bonului. Totodată, dacă persoanele au obținut bilete prin prezentarea actelor false, acestea vor fi obligate să restituie costul tratamentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *