27 July 2024
mun. Chișinău

Copii aflați în situații de risc, în atenția Ministerului Sănătății

Copiii aflați în situații de risc vor fi mai protejați. Și asta datorită unui acord semnat în data de 7 februarie între Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne. Documentul prevede unificarea eforturilor autorităților din domeniul sănătății, educației, asistenței sociale și poliției pentru protejarea sănătății copiilor aflați în situații complicate.

Toate aceste prevederi vor fi introduse în Modelul Național de Practici. Mai exact, vor fi stabilite sarcinile care trebuie îndeplinite în procesul de identificare a riscurilor pentru copii de către toți semnatarii acordului. De asemenea, vor fi reglementate măsurile de intervenție timpurie, pe care autoritățile le vor aplica pentru a-i proteja pe copii.

Foto: Ruxanda Glavan

Ministerul Sănătății este interesat ca în Republica Moldova să crească generații sănătoase de copii atât fizic, cât și mintal. Pe termen de lungă durată, întreaga societate va avea de câștigat. Sănătatea copiilor este influențată de factori sociali și economici, pe care Ministerul Sănătății nu poate să-i controleze. În schimb, avem toate capacitățile pentru a interveni prompt și a preveni riscurile care periclitează sănătatea minorilor„ a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul evenimentului de semnare a acordului.

În acest context, Ministerul Sănătății va acorda suportul necesar Asociațiilor Medicale Teritoriale, Centrelor Medicilor de Familie și Centrelor de Sănătate pentru monitorizarea copiilor aflați în situații dificile. În același timp, vor  fi instruiți specialiști, care vor supraveghea starea de sănătate a minorilor și vor preveni îmbolnăvirea acestora. Modelul Național de Practici a fost elaborat în baza principiilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

La rândul său, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraş, crede că Modelul Național de Practici îi va învăța pe toți să iasă din zonele profesionale de confort. „Dacă sunt profesor în școală nu mă voi uita doar la succesele academice și comportamentul copilului, ci va trebui să observ dacă elevul este bine hrănit sau dacă nu este palid”, a declarat Stela Grigoraş.

Și ministrul Educației, Corina Fusu, este de părere că profesorii sunt cei care sunt în contact direct cu elevii și ei știu cel mai bine situația lui, fiind responsabil în egală măsură ca și asistenții sociali, polițiștii sau medicii de bunăstarea acestuia. Modelul Național de Practici a fost elaborat în baza principiilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *