23 July 2024
mun. Chișinău

Agenții economici, obligați să importe medicamente de calitate

Moldovenii vor avea acces la medicamente mai ieftine și mai calitative. Proiectul unei noi Legi a Medicamentului, elaborat de Ministerul Sănătății, ar putea fi votat în curând de Parlament. Documentul prevede simplificarea procedurilor de autorizare a medicamentelor. De asemenea,  agenții economici vor fi obligați să importe preparate farmaceutice în funcție de necesitățile bolnavilor.

În asemenea mod, va fi evitată problema crizei de medicamente. Totodată, preparatele administrate fără prescriere medicală vor putea fi cumpărate și din magazine, lista lor urmând să fie aprobată de Ministerul Sănătății.

În același timp, Agenția Medicamentului va autoriza magazinele care vor comercializa preparatele farmaceutice. Măsura avantajează,  în special, oamenii din localitățile mici, unde nu există farmacii. De asemenea, proiectul stabilește condițiile în care pot fi achiziționate sau donate medicamentele în cazuri excepționale.

Documentul prevede și sancțiuni pentru agenții economici care nu vor respecta legea. Pedepsele vor fi reglementate în Codul Contravențional al Republicii Moldova și vor fi aplicate pentru fiecare abatere comisă. În cazul încălcărilor foarte grave, Agenția Medicamentului va avea dreptul să retragă temporar licența de activitate a importatorilor și distribuitorilor de medicamente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *