17 June 2024
mun. Chișinău

Institutul Oncologic distribuie proteze externe de sân

Institutul Oncologic a început distribuirea protezelor externe pentru femeile care au fost operate de cancer, în urma cărora le-au extirpat unul sau ambii sâni. Medicii recurg la acest tratament al cancerului mamar, în ultima instanță, când viața pacientei este în pericol.

Institutul Oncologic a cumpărat pentru acest an 1500 de proteze. Banii au fost alocați de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Procedura a început să fie decontată abia în 2017, deși a fost inclusă în Programul Național Unic de Asigurări Medicale încă anul trecut.

Protezele de sân postoperatorii sunt confecționate din materiale de calitate, sunt ușoare, confortabile și reproduc profilul natural al sânului. De regulă, acestea sunt recomandate la puțin timp după operație. Pentru a beneficia de o proteză externă mamară, femeile trebuie să meargă la medicul mamolog, la care se află la evidență.

Foto: Larisa Catrinici

Medicul va investiga femeia și va stabili dimensiunile protezei externe. Piesa va fi eliberată în aceeași zi. Femeile care nu se pot deplasa la Institutul Oncologic, din cauza stării de sănătate, vor primi protezele la locul de trai. Acestea le vor fi eliberate medicilor oncologi din spitalele raionale, care ulterior le vor oferi celor care au nevoie”, a explicat pentru emedicina.md Larisa Catrinici, directorul Institutului Oncologic.

Fiecare femeie va primi doar o singură proteză mamară externă. Excepție fac pacientele cărora le-au fost extirpați ambii sâni.

Larisa Catrinici a mai precizat pentru emedicina.md că, din acest an,  vor fi oferite gratuit și endoproteze, folosite pentru reconstrucția sânilor. În prezent, este în desfășurare procedura de achiziționare a implanturilor mamare. Intervenția va fi efectuată doar la recomandarea medicului oncolog.

La Institutul Oncologic sunt efectuate, anual, peste 700 de operații de extirpare a sânilor.

În fiecare an, în țară, sunt depistate însă peste 900 de cazuri noi de cancer mamar. La jumătate dintre paciente boala este diagnosticată în stadii avansate. Din această cauză, anual, peste 400 de paciente mor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *