23 July 2024
mun. Chișinău

Farmaciile, mai aproape de pacienți

Farmaciile vor fi mai aproape de moldoveni, iar medicamentele vor deveni și mai accesibile pentru familii. Asigurarea vine din partea Ministerului Sănătății care a propus anularea restricțiilor din legislație care prevăd că farmaciile nu se pot afla la o distanță mai mică de 250 de metri una de alta. Proiectul instituției a fost aprobat miercuri de Guvern.

Documentul mai stabilește anularea prevederii potrivit căreia o farmacie se înființează în orașe la un număr de la trei mii până la patru mii de locuitori. Ministerul Sănătății susține că inițiativa face parte din angajamentele asumate de Moldova în urma semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Autoritățile își propun ca prin acest proiect să excludă barierele anticoncurențiale, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra accesului pacienților la medicamente și va asigura o activitate favorabilă pentru operatorii de pe piață.

Așadar, acțiunea Ministerului Sănătății va ridica gradul de concurență și va deschide oportunități de afaceri și investiții. Documentul a fost elaborat în urma obiecțiilor Grupului de lucru pentru reglementarea activității farmaceutice și a solicitărilor venite din partea organismelor internaționale.

Prevederile care stabileau că farmaciile noi trebuie să fie amplasate la o distanță de cel puțin 250 de metri de la farmaciile existente au fost adoptate de Parlament în aprilie 2011. În octombrie 2012, a fost propusă însă anularea acestor amendamente, dar inițiativa nu a trecut de Parlament. Din această cauză, Ministerul Sănătății a propus din nou modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. După aprobarea de către Guvern, documentul urmează să fie supus votului în legislativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *